Ремонт набережної потрібен, бо зараз вона у жахливому стані: думки експертів та старійшин

Ремонт набережної потрібен, бо зараз вона у жахливому стані: думки експертів та старійшин
В Ужгородській міській раді сьогодні відбулася зустріч представників міської влади щодо проекту капітального ремонту набережної Незалежності, на яку запросили членів Ради старійшин міста, архітекторів, митців, представників громадськості.

 

На початку міський голова Богдан Андріїв сказав, що вкотре проводять таку зустріч, щоб відповісти на запитання, які цікавлять громадськість, почути думки фахівців з цього приводу, ужгородців, які вболівають за місто.

Богдан Андріїв розповів про заплановані роботи, сказав, що передбачено лише заміну асфальтного покриття проїжджої частини, заміну бруківки на тротуарі, також будуть встановлені нові лавиці, урни для сміття, світильники. Немає у проекті капремонту жодного слова про вирізання лип, - наголосив Богдан Євстафійович, розміри об'єктів набережної Незалежності мінятися не будуть.

Олег Боршовський, головний архітектор міста, сказав, що противники капітального ремонту набережної з самого початку зманіпулювали думкою громадськості, заявивши, що це не капремонт, а реконструкція, а остання передбачає суттєве втручання у форми, розміри, вигляд об'єкта, інші процедури погодження.

Віктор Погорєлов, міський голова у 2002-06 та 2010-15 роках, нагадав, що теперішню бруківку на тротуарі між липами ставили, коли Ужгород мав приймати Дитячі олімпійські ігри, доти там був асфальт. Місто мало 3 роки, щоб підготуватися до проведення такого масштабного спортивного заходу, і за той час весь центр міста перетворився на будівельний майданчик, бо ремонтували також і площу Театральну, і вулиці Корзо та Волошина.

Тоді, наприкінці 1980-х років, коли ремонтували набережну, теж були переживання за липи, але час показав, що такі роботи їм не шкодять.

Також Віктор Володимирович зазначив, що за попередньої каденції, коли він був міським головою, оновлювали Православну набережну, і дерева теж не були пошкоджені, що можемо бачити і зараз. На його думку, набережна у такому вигляді, як тепер, морально застаріла, ремонт украй потрібен.

Його підтримав і міський голова 1990 — 1994 років Еміл Ландовський, який також висловився за ремонт набережної, відзначивши, що дуже добре, коли місто має можливість оновлюватися та розвиватися.

Василь Химинець, професор УжНУ, зауважив, що розробляв, зокрема, концепцію соціально-економічного розвитку Закарпаття з 1980-их років, знає, що таке критика і опозиція. Наголосив: «Як місто може розвиватися, якщо не робити нічого? Критикувати завжди легко, реалізувати тяжко. Опозиція повинна бути конструктивною». Також запропонував створити комісію, яка контролюватиме проведення ремонтних робіт, до неї включити фахівців різних напрямів, які розуміються на такій роботі, представників громадськості.

Василь Марюхнич, директор обласного драмтеатру, теж підтримує ідею ремонту набережної Незалежності. Переконаний, що змінювати середовище і пристосовувати його до сучасних потреб необхідно.

Олексій Кіндрат, голова Закарпатського РВ УСПП, сказав, зокрема: «Це іміджевий проект. Я був на зустрічі з прем’єр-міністром і знаю, яких зусиль коштувало міському голові, голові ОДА, представникам громадськості переконати, щоб виділили ці кошти з державного бюджету. Всі процедури дотримані. Ми не можемо допустити, щоб у Кабміні засумнівалися у нашій спроможності виконати ці роботи, вивести Ужгород на новий рівень. Тоді надалі з нами не будуть розмовляти як із партнерами».

Також, на його думку, починати роботи треба терміново. «Прошу всіх – громадськість, підприємців долучитися до оновлення Ужгорода», – сказав Олексій Кіндрат.

Андрій Сойма, біолог, сказав, зокрема, що липи ростуть на достатньо дренованому насипі, якими є набережні, відповідно на яких формується глибока, добре розвинена коренева система, оскільки відсутній ефект підмокання, при якому дерева схильні формувати поверхневу кореневу систему. Тому заміна покриття та ще й з підсипанням практично не вплине на кореневу систему дерев на липовій алеї. Треба просто контролювати проведення робіт, щоб вони були проведені ретельно і однозначно ручним способом. Запропонував також для вуличного освітлення протягнути електричні кабелі повітряним шляхом, як це і було досі, оскільки при прокладанні траншейним способом коренева система буде пошкодженою. Якщо все правильно зробити, то роботи з капремонту не мали б вплинути на стан дерев, вважає науковець.

Міхаел Пийтер, член Національної спілки художників України, заслужений художник України, нагадав, що брав участь у роботі групи, яка у 1980-х роках працювала над проектами ремонтів центральної частини міста, у тому числі набережної Незалежності. Розповів, що є наукове підтвердження професора Василя Комендаря, що такі роботи проводити можна. На його думку, ремонт набережної потрібен, бо зараз вона у жахливому стані.

Іван Шуфрич, перший Почесний консул Словацької Республіки в Ужгороді, зокрема сказав: «Я радий, що є бажання і можливість оновити набережну Незалежності, взагалі радію, коли бачу, що проводять будь-які будівельні роботи. Можливо, негативна реакція деяких містян виникла через недостатнє попереднє інформування про заплановані роботи». Також Іван Юлійович підкреслив, що обов’язковим має бути контроль над роботами.

Михайло Белень, скульптор, заслужений художник України, зауважив, що у будь-якій роботі потрібна логіка, аналітика, прагматика, якщо вони відсутні – працювати з людьми важко. Вважає супротив капітальному ремонту набережної політичною провокацією.

Роберт Митричко, архітектор, звернув увагу на правильну організацію будівельного майданчика, щоб роботи проводили почергово: спочатку, до прикладу, заасфальтувати проїжджу частину, а потім перейти до тротуару. Додав, що потрібно, аби рівень ґрунту біля дерев був нижче проїжджої частини, бо інакше на асфальт вимиватиме болото після кожного дощу. Міський голова запропонував йому долучитися, як представнику громадськості, до контролю за ходом робіт.

Директор Лінгвістичної гімназії Любов Попович у свою чергу сказала: «Гімназія і набережна – візитівки нашого міста, біля нас починається більшість екскурсій, і знаєте, соромно перед гостями, адже вся проїжджа частина латана-перелатана. Соромно і перед учнями школи, їх батьками. Колеги, батьки наших гімназистів з радістю сприйняли новину, що набережна буде оновлюватися. Ми проводимо тут квести, різні заняття, лінійки. Давайте починати роботу, ми вас підтримуємо. Сподіваюся, що випускну лінійку у 2019 році проведемо на вже відремонтованій набережній».

На завершення зустріч міський голова Богдан Андріїв подякував присутнім, які прийшли на висловити свої думки з приводу ремонту набережної Незалежності, запевнив, що готовий проводити такі зустрічі стільки, скільки потрібно, щоб нарешті вибудувати конструктивний діалог.

Джерело: сайт Ужгородської міської ради

 

 

04 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів