За "круглим столом" в Ужгороді обговорили питання профорієнтації молоді Закарпаття

За "круглим столом" в Ужгороді обговорили питання профорієнтації молоді Закарпаття
Вчора, 4 вересня, в приміщенні Ужгородського міського центру зайнятості відбулося засідання круглого столу на тему «Якісна профорієнтаційна роботи з молоддю – майбутнє суспільства».

 

У заході взяли участь представники влади, обласного об’єднання організації роботодавців «Закарпаття», Закарпатського обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів, Ужгородського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, вищих та професійно-технічних навчальних закладів міста, громадських організацій, роботодавці та інші соціальні партнери.

«Наша мета - посилити співпрацю з роботодавцями, навчальними закладами міста в напрямку професійної орієнтації молоді відповідно до перспектив розвитку ринку праці», - сказав директор Ужгородського міського центру зайнятості Сергій Олексіюк. За словами керівника, ситуація, яка склалася на ринку праці міста, демонструє дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили. Виправити ситуацію допоможе чітка співпраця служби зайнятості з навчальними закладами, роботодавцями соціальними партнерами, спрямована на професійну орієнтацію молоді.

За круглим столом Сергій Олексіюк акцентував увагу присутніх на важливості проведення профорієнтаційної роботи, спрямованої на формування у молоді усвідомленого вибору майбутньої професії, виходячи із власних інтересів, здібностей та потреб сучасного ринку праці. Наголосив на важливості співпраці з органами місцевого самоврядування, роботодавцями, навчальними закладами задля проведення планомірної профорієнтаційної роботи з молоддю. Заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Ольга Михаць провела презентацію діяльності Державної служби зайнятості у напрямку реалізації Концепції державної системи професійної орієнтації населення, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 4 липня 2018 року № 469-р.

«Завдяки нашим фахівцям, у 2018 році понад 1600 учнів, які навчались у 9-11-их класах пройшли опитування щодо професійного вибору за допомогою «Дерева мрій», згідно якого найчастіше учні планують стати спеціалістами з інформаційних технологій, лікарями, журналістами, юристами, вчителями, приватними підприємцями, журналістами, дизайнерами, економістами, військовими. А ринок праці, навпаки, потребує кваліфікованих робітників», - зазначила Ольга Михаць.

Загалом, упродовж 2017-2018 навчального року спеціалістами Ужгородського міського центру зайнятості проводилась профорієнтаційна робота серед учнівської молоді міста, а саме: 39 профорієнтаційних уроків, 4 професіографічні екскурсії, 13 інтерактивних заходів у літніх оздоровчих таборах. Проведено два Ярмарки кар’єри для випускників шкіл за участі представників професійно-технічних та вищих навчальних закладів та роботодавців міста, в яких прийняло участь понад 2000 осіб. У цьому році започатковано новий метод профорієнтаційної роботи, а саме клубна робота. Створено два клуби «Моя професія - моє майбутнє» членами якого є 12 учнів Ужгородської загальноосвітньої школи І-ІІ ст. № 13 та «Рука допомоги» - на базі Ужгородського міськрайонного відділу філії ДУ «Центр пробації» в Закарпатській області.

Досвідом роботи центрів зайнятості Закарпатської області з шкільною молоддю поділилася начальник відділу організації профорієнтації Закарпатського обласного центру зайнятості Лариса Маргитич. До обговорення питань долучились представники роботодавців, вищих та професійно-технічних навчальних закладів міста. Учасники круглого столу дійшли згоди, що комплексний підхід до вирішення питань профорієнтації та розробка довгострокової стратегії «від інформування – до реалізації» із залученням учнівської молоді та їх батьків, педагогічних працівників дасть можливість молоді успішно реалізувати себе у суспільстві, а роботодавців забезпечити кваліфікованою робочою силою.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи Закарпатського ОЦЗ

вул. Новака, 45 м.Ужгород.

Лариса Довганич,  тел: (0231)-64-98-56, моб. 0958745543

e-mail: [email protected]

 

05 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів