Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення Міжнародних Дитячих Ігор

Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення Міжнародних Дитячих Ігор
На цьому тижні Ужгород відвідала делегація німецького міста-побратима Дармштадта у складі якої перебував і голова дитячого міжнародного спортивного комітету Торстен Раш. В ході свого візиту пан Торстен зустрівся з ужгородськими спортсменами та тренерами, які брали участь у дитячих міжнародних спортивних іграх.

 

Постійний представник української делегації на міжнародних дитячих іграх в складі команди нашого обласного це6нтру директор ДЮСШ-1 Анатолій Коломоєць повідомив, що команда Ужгорода бере участь у цих міжнародних іграх ще з 1988 року (30 років). Більше того, у 1990 році наш обласний центр став господарем міжнародних дитячих спортивних ігор. Великі зусилля для того, щоб цей захід відбувся доклав тодішній міський голова Еміл Ландовський, який також прийшов на цю зустріч. Як повідомив сам Еміл Федорович про підготовку та проведення цієї своєрідної дитячої «олімпіади малих міст» він детально описав у своїй книзі «Ужгород на зламі епох». До слова, навіть переможці та призери дитячих міжнародних спортивних ігор в Ужгороді  були на цій зустрічі – Руслана Дичка (дівоче прізвище Кучінка), яка стала переможницею в одиночному розряді з тенісу (нині тренер з тенісу збірної Закарпаття) та Іван Маріонда – бронзовий призер в бізі на 1,5 км.(нині завідуючий кафедри факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ) та призери недавніх Ігор – легкоатлетка Юлія Гудзь. За тридцять років виступів на міжнародних дитячих спортивних іграх кращі юні ужгородські спортсмени обїздили майже всю земну кулю й майже всюди виборювали призові місця.

В свою чергу голова МДІ (міжнародні дитячі ігри) Торстен Раш зауважив: «Радий, що команда Ужгорода бере участь у наших змаганнях. Є яскраві приклади того, що молоді спортсмени, які пройшли через ці ігри в майбутньому ставали олімпійськими чемпіонами та призерами. Тому участь у міжнародних дитячих іграх – це великий стимул для юних атлетів». Насамкінець Торстен Раш додав, що було б непогано, якби в Ужгороді відбилися перші в Україні за часів незалежності міжнародні дитячі ігри. До слова, він також відмітив, що напередодні під час зустрічі з заступником міського голови Олександром Білаком, той запевнив його, що наш обласний центр зможе претендувати на проведення МДІ в 2022 році.

Присутній на зустрічі заступник начальника управління молоді та спорту Закарпатської облдержадміністрації Олег Муртазін зауважив, що на відрядження наших спортсменів і від управління також будуть виділятися певні кошти. Насамкінець свого виступу передав вітання від голови ОДА Геннадія Москаля та запросив на святкування приурочені до дня фізичного виховання та спорту. 

В більшості присутні на зустрічі тренери до цього поставилися скептично, нарікаючи на відсутність спортивної інфраструктури – басейнів, бігових доріжок. Але є вже й приємні зрушення – на ужгородському стадіоні «Авангард» нині будуються нові бігові доріжки. Попередньо вже в листопаді цього року матимемо нові сучасні бігові доріжки. Є певні напрацювання й щодо будівництва стандартного басейну, який би дозволив проводити там змагання вищого ґатунку та матчі з водного поло.

На жаль, через політичну складову ужгородські юні спортсмени  не братимуть участі у наступних іграх, які пройдуть в російській Уфі, проте, як запевнив Анатолій Коломоєць, визначаємося з пріоритетними видами й готуємося до ігор 2020 року, які пройдуть в угорському місті Кечкемет. «Гарантую, що туди ми відправимося з максимальною кількістю спортсменів й поборемося за медалі», - додав Анатолій Іванович. Натомість, Еміл Ландовський запропонував створити своєрідну асоціацію міст-побратимів Ужгорода, яких нині нараховується більше 20-ти й провести своєрідні дитячі спортивні ігри в рамках цієї асоціації.

По завершенню зустрічі бажаючи могли познайомитися з своєрідною виставкою з історії участі наших спортсменів в міжнародних дитячих іграх. Цікавим виявився талісман МДІ 1990 р в Ужгороді – «Іванко та Беркутко». У цих змаганнях в той час взяли участь 600 юних спортсменів з 31 міста, 23 країн, вперше приїхали неєвропейські команди – школярі з канадського міста Гамільтон. Учасники змагалися в таких видах як легка атлетика, плавання , теніс та настільний теніс. Ужгородці тоді вибороли 9 медалей різного ґатунку. Тодішній почесний президент МТІ Метод Клеменц сказав: «Мені є з чим порівнювати. Я був свідком усіх попередніх ігор школярів. Організація Ігор в Ужгороді мені сподобалася найбільше».

Семен МИХАЙЛИК

 

05 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів