Щоб утилізувати дві з половиною сотні тонн отрутохімікатів під Хустом, необхідно з десяток мільйонів гривень

Щоб утилізувати дві з половиною сотні тонн отрутохімікатів під Хустом, необхідно з десяток мільйонів гривень
З початку 2000-х років жителі Рокосова на Хустщині намагаються вивезти із промзони заражений пестицидами грунт, який зберігається тут у спеціальних ємностях. 225 тонн отрутохімікатів і по сьогодні залишаються на території.

 

Лише у 2011-му знайшлися у обласному та державному бюджетах відповідні кошти, які дозволили вивезти звідси бодай частину отрутохімікатів. 225 тонн зараженого пестицидами грунту й по сьогодні залишається на території. Крім того, майже 20 тонн рідких хімічних засобів захисту рослин теж тут. Умови ж їх зберігання вкрай незадовільні: металеві цистерни з часом пошкодила корозія, а нещодавно їх ще й понівечили збирачі металобрухту, чим вивільнили законсервоване. Останнє якраз і спонукало до негайних дій.

Відтак долучили аварійно-рятувальний загін спеціального призначення ГУ ДСНС України у Рівненській області. Він якраз і проводить роботи з перезавантаження та консервації тутешніх отрутохімікатів, аби унеможливити подальше їх потрапляння у грунтові води. Із пошкоджених металевих цистерн рятувальники перезавантажать отруєні хімічні речовини у бетонні ємності і законсервують їх. До слова, така зміна тари обійшлася обласній скарбниці у 200 тисяч гривень. А триватиме вона близько тижня.

Зрештою, аби утилізувати дві з половиною сотні тонн отрутохімікатів, необхідно з десяток мільйонів гривень, а то і більше. Остаточні підрахунки може надати лише фірма, що має ліцензію на утилізацію небезпечних речовин, такі сьогодні є лиш за кордоном.

Джерело: М-Студіо

 

05 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів