Москаль про справу «зловживання в «Совиному гнізді» – це не кримінал, а банальне політичне замовлення»

Москаль про справу «зловживання в «Совиному гнізді» – це не кримінал, а банальне політичне замовлення»
Якість усіх виконаних на об’єкті робіт підтверджується аудитом польської сторони (+ ДОКУМЕНТИ).

 

– Проект із відновлення «Совиного гнізда» (пам’ятник архітектури національного значення, охоронний №1107 в Ужгороді по вул. Ф.Ракоці, 2) реалізується в рамках програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна», при цьому за технічну допомогу відповідає польська сторона, – наголошує Геннадій Москаль. – Згідно з довідкою Управління державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) в Закарпатській області, декларації про готовність об’єкта до експлуатації в єдиному реєстрі документів на сайті ДАБІ немає. Це значить, що об’єкт досі не зданий в експлуатацію. Якщо ж об’єкт досі не зданий в експлуатацію і є аудит, який ми запросили в польської сторони, то про які збитки взагалі може йти мова?

А тепер трохи з історії питання. Дозвіл на реставраційні роботи в «Совиному гнізді» був виданий на початку 2015р. Тендер Ужгородська міська рада провела 25 травня 2015 року, а договір із підрядником підписала 16 липня 2015р. Тобто всі процедури були виконанні за часів міського голови В.Погорєлова. Тоді ж міськрада за підписом В.Погорєлова виділила підряднику кошти в сумі 30 відсотків від загальної вартості робіт, після чого той почав реставраційні роботи.

Після звернень «громадських організацій», які не мають до Ужгорода жодного відношення, але «дізналися про страшні зловживання при реставрації «Совиного гнізда», Прокуратура Закарпатської області направила матеріали в Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Детектив НАБУ виніс постанову про відкриття кримінального провадження, однак керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Н.Холодницький скасував постанову через відсутність доказової бази, після чого направив матеріали до Генеральної прокуратури України. Генпрокуратура в свою чергу визначила підслідність по матеріалах за Національною поліцією України й скерувала їх до Головного управління Нацполіції в Закарпатській області. Тут вони й лежали без руху, як безперспективні, поки деяким силам, що програли на минулих місцевих виборах, не захотілося скористатися нагодою, щоб узяти реванш.

Після цього Прокуратура Закарпатської області на підставі копій, а не оригіналів документів, у авральному порядку вручає міському голові Ужгорода Б.Андріїву підозру, озвучуючи при цьому мільйонні збитки, які нічим не підтверджені. Нижче надаємо експертизу Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру (НДЕКЦ) МВС України від 20.03.2018р. щодо так званих зловживань при реставрації «Совиного гнізда». За висновком експертизи, не знайдені підтверджуючі документи на роботи всього-на-всього на 40 тисяч 91 гривню 52 копійки. Що становить 0,24 відсотка від загальної суми освоєних коштів!

Однак це не значить, що 40 тисяч гривень вкрадені. На сьогодні з’ясувалося, що на ці гроші були замовлені і встановлені засоби протипожежної безпеки. Таким чином, підставою для вручення підозри міському голові Ужгорода з подальшим судом і обранням запобіжного заходу стали припущення, які спростовані експертизою НДЕКЦ МВС України. До експертного висновку додаємо також лист (із перекладом українською) польської сторони, яка брала участь у проекті, і вказує на правильність усіх виконаних робіт, та лист ДАБІ про відсутність декларацій щодо «Совиного гнізда» на сайті відомства.

Обласна державна адміністрація категорично засуджує будь-яке втягування правоохоронних органів у політичні процеси. Кримінальне провадження із «Совиним гніздом» дуже нагадує ситуацію із реставрацією площі Народної в Ужгороді, яка вилилася в сім кримінальних справ, замовними акціями протесту, хуліганськими діями тощо. Кримінальні справи давно вже закриті за відсутністю складу злочину, реставрована площа Народна з фонтаном стала одним із найулюбленіших місць для відпочинку ужгородців і туристів, а перед тодішнім головою ОДА О.Ледидою, котрий ініціював реставрацію і вклав у неї власні кошти, ніхто навіть не попросив вибачення.

Всі ужгордці пам’ятають занедбаний стан «Совиного гнізда», яке взагалі могло бути втрачене як пам’ятник архітектури національного значення. На сьогодні це одне з найкращих історичних місць обласного центру, де проводяться винні фестивалі, виставки, конференції, ярмарки та інші культурно-мистецькі заходи. Ніхто не просить дякувати міській владі, але об’єкт необхідно хоча б здати в експлуатацію, і тільки тоді провести комплексну перевірку виконаних робіт із залученням польських аудиторів. І якщо дійсно будуть виявлені порушення, говорити про відповідальність тих чи інших осіб. Бо на сьогодні гучна справа про «зловживання в «Совиному гнізді» – це не кримінал, а банальне політичне замовлення.

        

moskal.in.ua

 

07 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів