Хвороба Бехтєрєва: закарпатські спеціалісти розповідають, як вчасно виявити недугу

Хвороба Бехтєрєва: закарпатські спеціалісти розповідають, як вчасно виявити недугу
Небезпечне захворювання, яке добре маскується за іншими недугами й часто призводить до інвалідності – хвороба Бехтєрєва.

 

Хвороба Бехтєрєва - це хронічне запальне захворювання суглобів і хребта cистемного характеру з пошкодженням опорно-рухового апарата. Переважними зонами пошкодження складають клубово-крижові зчленування та суглобово-зв'язковий апарат хребта; меншою мірою страждають інші суглоби опорного скелета людини. Найчастіше вражає молодих людей працездатного віку, переважно у чоловіків. Розвивається нерідко також за наявності вірусних інфекцій, переохолодження, застуд, різних травм хребта та прихованих інфекцій. Чи можна вчасно виявити хворобу і запобігти їй говоримо з закарпатським лікарем Мариною Маринець.

– Марино Іванівно, розкажіть трішки про недугу: на що звертати увагу, при яких симптомах терміново звертатися до лікаря?

– Перші симптоми хвороби Бехтєрєва – це помірний ниючий біль у спині, зокрема, крижовій ділянці спини, який може виникати без видимої причини, без перенавантаження, після відпочинку, на зміну погоди. Іноді у пацієнта буквально «дерев’яніє» хребет. Загалом, це захворювання відносять до групи серонегативних сеондилоартропатій зі схожими клінічними та радіологічними проявами. Це псоріаз, реактивні спондилоартропатії, низка інших.

– Якщо я правильно розумію, хворобу Бехтєрєва важко діагностувати?

– Зазвичай при скаргах пацієнта на болі в попереку лікарі підозрюють остеохондроз, та й після відповідного лікування, яке зазвичай при такому діагнозі призначають, біль зникає. Тому пацієнти й не підозрюють це небезпечну хворобу. Проте з часом біль з’являється знову і з кожним разом стає сильнішим, рухи в спині та суглобах щодалі більш обмеженими. В цілому погіршується якість життя людини, саме тому так важливо вчасно діагностувати хворобу і не допустити її розвитку.

– Чи можна виявити недугу на ранньому етапі? 

– На ранньому етапі при хворобі Бехтєрєва саме МРТ дозволяє візуалізувати унікальні прояви, при яких ще немає ні клінічних симптомів анкілозуючого спондиліту, ні специфічних рентгенівських синдромів. Говорячи доступною мовою, МРТ дослідження дозволяє побачити приховані запальні зміни кісткової тканини, зв'язкового апарату, які на початкових етапах не видно при звичайному рентгенографічному обстеженні. Виявлені пошкодження у поєднанні з клінічними ознаками й дають підозру на хворобу Бехтєрєва. У такому разі призначається зовсім інше лікування, ніж при остеохондрозі, пацієнти потрапляють зразу до ревматолога, а не до нейрохірурга чи невролога.

– Тобто, не втрачається час…

– Однозначно! Адже без лікування це, як правило, стовідсотково інвалідизуюча патологія, і чим швидше вдається встановити правильний діагноз та призначити максимально ефективне лікування, тим раніше вдається взяти недугу під контроль. 

– Чи може пацієнт сам звернутися до спеціалізованого центру, де роблять МРТ, із метою підтвердження чи виключення цього діагнозу?

– Так, звичайно! Й нерідко трапляється, що молода людина приходить сама зі скаргами на болі в хребті. Може, повторюся, але, обстежуючи пацієнта, ми бачимо, приміром, що немає ніяких змін у міжхребцевих дисках, немає явної причини болю, але є зміни в певних відділах тіл хребців, у відростках чи у ілео-сакральних членуваннях, тобто, є ознаки спондилоартропатій. Відповідно, як я вже згадувала, лікуємо саме ту недугу, яка вже є! Тому раджу всім: краще пройти обстеження і на ранньому етапі виявити недугу чи й взагалі виключити діагноз, ніж потім до кінця життя страждати. Сучасні МРТ-апарати, які на сьогодні наявні в області, дозволяють це зробити.

– Спасибі Вам за розмову, роз’яснення, будемо сподіватися, що краяни не нехтуватимуть власним здоров’ям!

 

Галина Солодка

 

 

09 вересня 2018р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів