Ром із Закарпаття: "Моя народність - не злочин"

Ром із Закарпаття: "Моя народність - не злочин"
Як живе ромський народ на Закарпатті.

 

В Україні, за офіційними даними, проживає близько 100 тисяч ромів. Основна частина - в Закарпатті. Більшість поселень - тимчасові, але є і постійні, де ростуть цілі покоління. Сьогодні всіх ромів об'єднує страх, який породила низка нападів.

Берегово - найбільше поселення ромів в районі Мукачева та Ужгорода. Сьогодні кочовий народ вже не шукає свободи, адже всі їхні час займає пошук заробітку. Сім'ї все так само великі, і прогодувати їх нелегко. Роми живуть, відгородившись від світу. Потрапити на територію поселення чужинця практично неможливо. Уже майже рік, як встановлено камери спостереження.

Табір не змінює розташування більше століття, і жителі набувають все більше ознак осілості. Тут з'явилися школи і церкви різних конфесій. Є електрика, вода, інтернет і навіть супутникове телебачення. Проте члени багатодітних сімей, а таких тут більшість, виживають завдяки державним виплатах на дітей. Заробити може тільки глава сімейства.

Пошук заробітку повністю поміняв уклад ромів. Працювати йдуть все - від будинків до баронів. У зв'язку з цим їх система прийняла новий, демократичний вигляд. Тепер за кого проголосували на виборах - той і барон, точніше депутат. Однак всі ці зміни не поліпшили якість життя ромів. Останнім часом до бідності і безробіття додався ще й страх.

Тарас Деяк - глава організації "Карпатська Січ" запевняє: "Такої гострої проблеми немає, як її малюють ЗМІ, політики і вожді ромів. Не просто малюють - їм вигідний цей конфлікт зараз. Вони підбурюють невигідних їм - і нас в тому числі, мовляв, ми будемо набігати і різати ".

Вигода баронів, на думку лідера закарпатських націоналістів, полягає в тому, що ромами, що живуть в страху і бідності, легше управляти, заробляючи гроші і отримуючи політичні дивіденди. "Простих ромів використовують. Для них краще стадом керувати", - говорить Деяк. Він переконаний, що місцевих націоналістів ромам боятися не варто.

Мирослав Горват - депутат міської ради Ужгорода. "Якщо є крадіжки або злочину, тоді злочинець повинен сидіти у в'язниці. Моя народність - не злочин", - говорить він.

Головний метод вирішення, на думку Горвата - оформлення документів. Це потрібно для того, щоб роми могли офіційно влаштовуватися на роботу і отримувати державні виплати. У той же час отримати прописку в таборі - нереальне завдання. У ромів немає документів ні на землю, ні на будинку.

ВІДЕО можна переглянути ТУТ.

Роми мають найнижчий рівень освіти в Закарпатській області. За словами місцевого пастора, у всьому районі тільки чотири людини, включаючи його самого, мають ступінь бакалавра. Роми прекрасно розуміють, що ситуацію потрібно виправляти, саме тому більшість дітей сьогодні ходить в українські школи.

Джерело: "Настоящее время"

 

08 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів