За якою формулою підвищать виплати пенсіонерам — кому і коли?

За якою формулою підвищать виплати пенсіонерам — кому і коли?
Проте відразу ж попереджаємо — 100-відсотковим підвищенням і "не світить"...

 

Те, що пенсії в Україні мізерні, не таємниця. Часто люди виживають лише завдяки допомозі дітей чи веденню домашнього присадибного господарства. Тому пенсіонери чекають кожного, навіть копійчаного підвищення розміру свого пенсійного забезпечення.

З наступного року українцям обіцяють не лише переглянути розмір пенсій, але й мінімальної зарплати.

Отже з 1 січня 2019 року українцям перерахують пенсії за новою формулою. Розмір середньої по країні зарплати, який враховують при розрахунку виплати, підвищать на 50% зростання зарплат і 50% інфляції.

Одразу зауважимо, що зважаючи на цю формулу, пенсії не піднімуть на 100%, хоч би як цього хотілося. Розмір підвищення буде коливатися в межах 10-15%.

Наприклад, припустимо, що за три минулі роки зарплати зростали в середньому на 18% у рік. Водночас інфляція за минулий рік становила 10%. Тоді розмір середньої заробітної плати в пенсійній формулі підвищать на 14% (50% інфляції + 50% зростання зарплат – 18%+10%/2=14%).

- Цього року, сподіваюся, економіка дасть 2,5-3% зростання. Я вже можу точно гарантувати, що з 1 січня буде підвищена і мінімальна зарплата, і пенсія, - заявив віце-прем'єр Павло Розенко.

Експерт у сфері пенсійного забезпечення Лідія Ткаченко запевняє, що така система вигідна пенсіонерам. Вона дозволить більш істотно підвищувати виплати. Також у рамках прийнятої реформи передбачено можливість збільшувати розмір надбавки і брати не половину, а 100% зростання зарплат. Однак це можливо тільки після того, як уряду вдасться повністю ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду, який становить майже 140 мільярдів гривень.

Коли ухвалюватимуть (розглядатимуть бюджет України на 2019 рік), тоді буде зрозуміло, на скільки буде підвищено пенсійне забезпечення. А це відбудеться не раніше 15 вересня. Тому говорити про конкретні цифри зарано. І справді, за основу буде взято формулу 50% інфляції + 50% зростання зарплат.

Водночас, за словами міністра соцполітики, також планують підвищити мінімальну зарплату до 4,2 тисячі гривень.

Хоча, цілком очевидно, без реального зростання економіки такі дії призведуть лише до тиску на бізнес, зростання інфляції та черговий етап тінізації економіки.

- Я вже точно можу гарантувати, що з 1 січня 2019 року буде підвищено розмір мінімальної заробітної плати. Будуть підвищувати соціальні стандарти, хоча нам хотілося б, щоб вони зростали швидше, - сказав він. - Що стосується рівня мінімальної зарплати, який буде встановлений з нового року, то поки що за орієнтир взято суму 4200 гривень.

Якою має бути пенсія, щоби літня людина могла прожити?

Ольга Михайлівна техпрацівниця
До пенсії залишилося ще кілька років, проте вже зараз потрібно думати, як виживати на ті копійки. Пенсіонер в Україні має отримувати щонайменше 5 тисяч на місяць, щоб не бути тягарем для рідних.
Ольга Михайлівна, техпрацівниця

 

 
Василь Григорович пенсіонер
Попри те, що маю майже 40 років стажу, отримую трохи більше 2 тисяч гривень. Як прожити на ці гроші? Нехай піднімуть бодай на тисячу гривень, а не на кілька копійок, як зазвичай.
Василь Григорович, пенсіонер

 

Марія Олегівна пенсіонерка
Більшість виживає завдяки допомозі дітей та онуків. Бо прожити на пенсію практично нереально. Хотілось би, щоб пенсії було достатньо не лише на їжу, але й на інші потреби. Бо багато забирають витрати на ліки.
Марія Олегівна, пенсіонерка

 

Остап Володимирович пенсіонер
Пенсії у нас взагалі мізерні. Добре, що є субсидія, бо інакше заплатити за квартиру навіть не було б за що. хочеться, щоб держава про нас нарешті загадала і додала до наших пенсій не копійки, а справді підняла її.
Остап Володимирович, пенсіонер
Джерело: Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ, "Погляд"

 

08 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів