Закарпаття із 6 областей Західної України займає ІІ місце за обсягом коштів, використаних при закупівлях через ProZorro

Закарпаття із 6 областей Західної України займає ІІ місце за обсягом коштів, використаних при закупівлях через ProZorro
Про це стало відомо під час регіонального форуму Ініціатива «Партнерство «Відкритий уряд», який днями пройшов у Львові

 

Днями у Львові відбувся регіональний форум Ініціатива «Партнерство «Відкритий уряд» – план дій на 2018-20 роки. Затвердження детального переліку кроків на наступні 2 роки найближчим часом планується на рівні уряду України, а в ході обласних заходів та на 6 регіональних форумах у різних куточках держави ділилися практиками і досвідом представники органів місцевої влади, громадських організацій, експерти.

«Партнерство «Відкритий уряд» – багатостороння міжнародна ініціатива, започаткована у 2011 році, до якої уже приєдналися 75 країн, 15 субнаціональних урядів, в його рамках сформовано 140 національних планів дій, понад 2700 зобов’язань.

Зусилля спрямовано на максимальний доступ до публічної інформації, підзвітність органів влади, залучення громади до прийняття управлінських рішень, розробку технологій та інновацій для забезпечення прозорості та підзвітності.

Серед успішно виконаних зобов’язань України: державне фінансування політичних партій, відкриття даних, доступ до архівів комуністичного режиму, функціонування єдиного порталу використання бюджетних коштів Є-data, системи електронних публічних закупівель ProZorro, запровадження електронних петицій, електронних декларацій тощо.

Учасників форму у Львові скайпом привітала завідуюча відділом Секретаріату Кабінету Міністрів Наталія Окша, яка відзначила: міжнародний досвід свідчить, що налагодження партнерства влади та громадських організацій дозволяє обом сторонам працювати ефективніше. Важливо, щоб крім запровадження новацій на рівні уряду формувалися і втілювалися ініціативи на місцях, залежно від реалій у регіонах, містах, об’єднаних територіальних громадах.

Радник та керівник проектів ПРООН у сфері демократичного врядування Маркус Бранд теж говорив про важливість розробляти програми і сервіси на місцях. Ініціатива «Партнерство «Відкритий уряд» не має формального правового підґрунтя – це не є документ, дотримання якого підтверджується меморандумами, угодами тощо. Фактично, це обіцянка країни слідувати певним курсом, але, як на рівні держав, так і на рівні регіонів має бути розуміння, яку це приносить користь, що в цьому є потреба.

Голова бюджетної комісії Львівської міської ради Вікторія Довжик наголосила, що на місцях уже зроблено чимало, але вимоги споживачів інформації теж постійно зростають, тому роботи дуже багато. Розповіла про нові напрацювання для офіційного сайту Львова, зокрема, почали діяти сервіси Панель міста (статистичні дані та аналітика), Геопортал Львова – дані з прив’язкою до карти: бюджетних витрат, містобудівної документації, земельного кадастру, адресного реєстру, побудинкового реєстру із зазначенням віку і статі мешканців, муніципальних проектів, які реалізовуються, паспортів будівель тощо. Запроваджено також «гарячу лінію» міста через Фейсбук та мобільний додаток. За словами Вікторії Довжик, відвідуваність електронних ресурсів постійно зростає і, скажімо, участь у голосуваннях за проекти громадського бюджету Львова на цей рік уже взяли 10% мешканців міста.

Представниця департаменту економічного розвитку та торгівлі Закарпатської ОДА Маріанна Федака представила досвід створення Центру підтримки підприємництва Закарпаття, за короткий час його діяльності вже троє краян зважилися почати власну справу.

Координатор програми ПРООН «Молодіжний робітник» Анна Острікова застерегла, що й органам влади, і громадським організаціям потрібно розглядати молодь як партнерів для співпраці, а не тих, кому треба якось допомагати чи вирішувати, що саме і як для них робити.

Еволюцію і досягнення електронних закупівель ProZorro, ефективні особливості цього сервісу в Україні, щодо типових, охарактеризував голова правління ГО «»Центр громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка. Експерт вважає, що система ProZorro може стати одним із двигунів розвитку України.

Учасники форуму працювали у групах за кількома напрямками, обговорювали підвищення прозорості використання коштів у політиці, впровадження надання адміністративних послуг в електронній формі, інструменти електронної демократії для людей з інвалідністю, досвід роботи сервісу Відкрите місто, зокрема, на прикладі Луцька, залучення громадських організацій до надання соціальних послуг тощо.

На одній із панелей пройшла і презентація досвіду комунікації, запровадження електронних сервісів Ужгородської міської ради.

Голова ГО «Центр “Жіночі перспективи» (Львів) Любов Максимович розповіла про важливість формування гендерного портрета міста і запровадження гендерно-орієнтованого бюджетування, тобто розрахунку витрат з урахуванням, хто є їх споживачами – чоловіки чи жінки.

На форумі представили також дані аналітики, за якими Закарпаття за підсумками І півріччя цього року із 6 областей заходу України займає ІІ місце за обсягом коштів, використаних при закупівлях через ProZorro, такі ж хороші результати і за обсягом зекономлених коштів.

На завершення форуму учасники обговорили плани подальших дій, що потрібно ініціювати перед урядом, органами місцевої влади, який досвід вивчити більш предметно.

Джерело: Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

Фото – з мережі інтернет.

 

10 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів