Ужгородський лікар Юліанна Кажмір: «Випий дюфастон і буде тобі щастя». Чи так це?»

Ужгородський лікар Юліанна Кажмір: «Випий дюфастон і буде тобі щастя». Чи так це?»
Ми занадто часто захоплюємося рекомендаціями телевізійної реклами, друзів, батьків, при цьому нерідко забуваємо порадитися зі спеціалістами. В ситуації ж, коли це стосується власного здоров’я – ризик особливий. Серію лікбезів-роз’яснень на різні теми починаємо з лікарем акушером-гінекологом Ужгородського міського пологового будинку Юліанною Кажмір. Спеціаліст готує пости у Фейсбук і ділиться досвідом та практикою із нашим сайтом. Сьогодні говоримо про дюфастон.

 

Юліанна Кажмір: «Дюфастон – улюблений гормон як всіх акушерів-гінекологів, так і вагітних та не вагітних жінок.  Йому приписують всі негаразди і всі перемоги. Його назначають при будь-якій незрозумілій ситуації – «випий дюфастон і буде тобі щастя». Та чи так це насправді? Давайте розбиратись.

Прогестерон.  Один із основних гормонів жіночого організму, «гормон вагітності» та справжній улюбленець акушер-гінекологів – його можна зустріти в листку призначень навіть частіше, ніж «магічний» магне В-6. Коли і як прогестерон виділяється в організмі?

ПІСЛЯ овуляції, коли яйцеклітина вивільнилася і пустилася «у вільне плавання» у пошуку сперматозоїда, в яєчнику утворюється мішечок – жовте тіло яєчника, що продукує прогестерон. Якщо вагітність не настала, то жовте тіло поступово зменшується, а згодом зникає, тим самим поступово зменшуючи рівень прогестерону, і розпочинається менструація.

Якщо ж наступила вагітність, то під дією іншого гормону вагітності – хоріонічного гонадотропіну –жовте тіло залишається активним ще 10-12 тижнів, виробляючи прогестерон, який запобігає виходу нових яйцеклітин (овуляції) та менструації, тим самим зберігаючи вагітність. Жовте тіло в організмі вагітної жінки зберігається рівно до тих пір, поки не розів’ється плацента, яка й забере на себе ці функції.

Висновок номер один: препарати прогестерону (дюфастон, утрожестан і т. д.) не приймаються «для овуляції». Оскільки прогестерон виділяється лише ПІСЛЯ овуляції, приймаючи його ДО тим самим є великий ризик заблокувати овуляцію взагалі! Організм сприймає дозу прогестерону як сигнал про те, що «овуляція відбулася», тому стандартні схеми «з 16 по 25 день» не є коректні й не підходять усім жінкам поголовно, а мають підбиратися виключно при потребі та за показами на це й, певна річ, ІНДИВІДУАЛЬНО, бо овуляція у всіх проходить в різні дні залежно від довжини циклу. Препарати прогестерону не відновлюють овуляцію, вони навпаки її блокують! А без овуляції вагітність неможлива...»

uzhgorod.net.ua

 

10 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів