Чи сяде за грати одесит, що переправляв на Закарпатті через кордон нелегалів?

Чи сяде за грати одесит, що переправляв на Закарпатті через кордон нелегалів?
Нелегальна міграція - одна з основних проблем регіону, який межує з чотирма країнами Євросоюзу.

 

Погодьтеся: проблема «нова» й «не нова», вона виникла у зв‘язку з розпадом Радянського Союзу й утворенням незалежної України. У світі вона існує давно. Мігрують від В‘єтнаму до Америки й Африки до Афганістану. Чимало людей з різних країн і континентів обрали собі "стежину" через нашу країну. Тобто, як тільки на теренах України з‘явилися перші нелегальні мігранти, одразу знайшлися охочі їм допомагати у незаконному перетині кордону. За ці «кримінальні» (та доволі прибуткові) оборудки-дії взялися найперше мешканці прикордонних територій: Берегівського, Тячівського, Ужгородського, Перечинського, В. Березнянського районів. Подеколи долучалися мукачівці, свалявці, рахівчани, іршавчани тощо. Тисячі незаконних «ходоків» із країн Азії, Африки «брали» курс на Захід, аби підпільно перейти кордон і потрапити до «ситої» Європи. Спершу це нелегалам вдавалося, але як тільки кордон почали «зміцнювати» організаційно та технічно, чимало бажаючих опинитися у Євросоюзі діставалися у руки прикордонників. Тоді "плачуть" гроші мігрантів, а подеколи у сіті «погранців» потрапляли самі переправники. Ця тема настільки багатопланова, що можна писати романи та захищати цілі докторські дисертації. А щодо мас-медійних публікацій, то важко знайти закарпатські видання, журналістів, які б не писали з цього приводу статті. 

Останнім часом десятки організаторів незаконного перетинку кордонів понесли кримінальне покарання. Одні сіли за грати, інших закарпатська Феміда засудила умовно. Що цікаво, допомагати мігрантам «штурмувати» кордони не раз бралися навіть іноземці. Їхні намагання також зупиняли стражі українських кордонів. І не один раз! Було це навіть ще на рубежах з Румунією, Угорщиною, Словаччиною та Польщею. Траплялося, що «непроханих» гостей «стопорили» далеко до кордонів з перерахованими вище країнами. Зокрема, фіксувалися подібні історії на КПП «Нижні Ворота», де вихідців із держав Африки, Азії «виловлювали» у автівках, камійонах, мікроавтобусах і навіть непрацюючих …рефрижераторах. А нещодавно Свалявським відділом Мукачівської місцевої прокуратури затверджено та скеровано до районного суду обвинувальний акт відносно громадянина Пакистану з організації незаконного переправлення семи нелегальних мігрантів через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).

Як встановлено, 35-річний громадянин Пакистану, мешканець Одеської області організував незаконне переправлення через державний кордон України шістьох громадян Гамбії й одного громадянина Гвінеї (хто не знає доладно географію, той не знайде на карті континент, де знаходяться ці африканські країни). Можна лишень уявити, як молодим «чорношкірим» людям малювали західні принади, якщо вони, подолавши тридев‘ять земель, морські милі, добралися до крихітного Закарпаття, аби перейти кордон і стати у «стрій» мігрантів Німеччини, Франції, Данії, Австрії, Чехії, Угорщини, Великобританії тощо. Згодом такі таємничі принади та всякі спокуси стають "отрутою", перетворюються у вигадки й лопають, мов ті мильні бульбашки. Отже, дії підозрюваного кваліфіковані ч. 3 ст. 332 КК України, тобто організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчинена щодо кількох осіб й із корисливих мотивів. А по-іншому й бути не могло: за такі послуги «поводирі» беруть немалі такси: у гривнях, євро, доларах, форинтах й інших грошових одиницях сусідніх країн «старого континенту». Але цікаво, як це пакистанець, до того ж мешканець причорноморської Одеси, «сплясався» з вихідцями таких екзотичних держав і що їм наобіцяв, коли віз у бік кордону. І що вони зараз думають про свого поводиря-затійника...

Досудове розслідування, повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області, у даному кримінальному провадженні здійснювали слідчі Свалявського відділення поліції Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області. Згідно санкції статті, за якою кваліфіковані дії підозрюваного, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. Що й казати, санкція сувора – 35-річному організатору «світить» реальна тюрма. Пакистанець у майбутньому навряд чи забажає братися за подібну справу, якщо навіть платитимуть йому мільйони. А що стосується вихідців з «чорного» континенту, то вони і гроші втратили, і опинилися біля розбитого корита. Тобто голі-босі, до того ж голодні, не кажучи вже про те, перебувають на українських теренах незаконно, та ще й за тисячі кілометрів від рідного порога.

Іван Нагірняк

 

11 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів