В Ірландії ужгородській активістці присвятили мурал

В Ірландії ужгородській активістці присвятили мурал
28-річна ужгородська активістка Віталіна Коваль стала однією з героїнь мурала ірландської художниці Емми Блейк, який було створено під час мистецько-музичного фестивалю Electric Picnic у місті Страдбаллі, Ірландія.

 

Мурал також зображує єгипетську правозахисницю Аззу Соліман, відому у своїй країні за боротьбу проти сексуального насильства щодо жінок. Справи обох жінок входять до глобальної кампанії Amnesty International “BRAVE” (“ВІДВАЖНІ”), покликаної підтримати та захистити правозахисників та правозахисниць з усього світу. 

Віталіна Коваль відома як організаторка акцій за права жінок в Ужгороді. 8 березня 2018 року вона отримала хімічні опіки очей після того як представники праворадикальної організації облили її червоною фарбою під час акції на захист прав жінок. У відповідь на напад та подальші погрози, Amnesty International оголосила глобальну акцію термінової допомоги, закликаючи своїх прихильників в усьому світі писати звернення до ужгородської поліції із закликом розслідувати напад на Віталіну Коваль та вжити заходів для запобігання ескалації насильства.

«Завдяки міжнародному тиску справа Віталіни Коваль отримала належну увагу з боку влади в Ужгороді. Через кілька тижнів після нападу Віталіна не тільки змогла безпечно провести акцію проти насильства та ненависті у своєму місті, але й відбувся значний прогрес у розслідуванні нападу. Ми очікуємо, що до кінця року справу Віталіни передадуть до суду» – заявила директорка Amnesty International в Україні Оксана Покальчук. 

Віталіна Коваль зазначила: «Зараз, як ніколи, важливо зрозуміти, що навіть коли ти проста людина з маленького міста, ти маєш шанс змінити світ на краще. Для мене важливе право на свободу думки та громадських зібрань, я хочу, щоб ситуація, що сталася в Ужгороді, була прикладом успішної боротьби з агресивними угрупуваннями, що прикриваються іменами героїв та героїнь, які боряться за Україну. Злочинці мають бути покарані, а наступ на права людини — зупинено». 

«Притягнення до відповідальності усіх причетних до нападу має покласти край цьогорічному сплеску насильства проти активістів та дати чіткий сигнал усім рухам, що пропагують ненависть, що вони більше не зможуть вчиняти злочини на ґрунті ненависті та залишатися безкарними» – наголосила Покальчук. 

Додаткова інформація

Кампанія Brave (Відважні):

Правозахисники та правозахисниці відчувають на собі подвійний тиск: по-перше, через обмежений доступ до інформації, зв’язків та інструментів, необхідних для реалізації змін; по-друге, через відсутність ефективного захисту від атак. Осіб, відповідальних за напади на правозахисників, украй рідко притягають до відповідальності. Бракує політичної волі до захисту правозахисників як ключових осіб у творенні більше безпечного та справедливого світу.

Однак, незважаючи на масові придушення мирних протестів, люди не припиняють чинити опір. Наше прагнення справедливості сильне як ніколи і нікому не вдасться його приборкати.

На фоні таких подій Amnesty International проводить Глобальну кампанію, покликану сприяти визнанню та захисту правозахисників, а також створенню безпечних умов для їхньої роботи.

Amnesty International: всесвітній рух, що об’єднує понад 7 мільйонів людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають 

за припинення грубих порушень прав людини.

Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіма правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. amnesty.org.ua 

Марія Гур'єва

Спеціалістка з медіа та комунікацій

 

12 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів