Закарпатським підприємствам із зарплатними "мінімалками" погрожують перевірками...

Закарпатським підприємствам із зарплатними "мінімалками" погрожують перевірками...
...та штрафами за зарплати в «конвертах»: у жовтні стартують перевірки порушень трудового законодавства.

 

За місяць в Україні мають розпочатись перевірки бізнесу, спрямовані на виведення з «тіні» працівників, які отримують зарплату в «конвертах». Кабмін підготував розпорядження «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», з тим, щоб протягом вересня українцям роз’яснювали та нагадували, які штрафи передбачені за неоформлення працівників на підприємстві та інші порушення трудового законодавства. 

Слово і Діло” вирішили створити інфографіку-нагадування про розміри штрафів, передбачені законом, який діє з початку року.

Перевірки проводитимуть переважно на підприємствах, де переважній більшості працівників виплачують «мінімалку». Виходячи з документів підприємства, буде підраховано, скільки працівників перебуває в офісі й скільки значиться на паперах. Також перевірять, чи збігається зарплата працівників із середнім рівнем зарплати в країні (на 1 серпня 9 тисяч 170 гривень).

Щодо штрафів, то вони обчислюються сотнями тисяч гривень. Наприклад, за неоформленого працівника компанії можуть виписати штраф розміром 30 мінімальних зарплат (на сьогодні 111 тисяч 690 гривень), а за недопущення інспектора до перевірки оштрафувати на 100 «мінімалок» (372 тисячі 300 гривень).

Штрафи накладає Управління Держпраці на підставі винесених постанов за результатами здійснення заходів державного нагляду й контролю роботодавця за дотриманням законодавства про працю. Виконання цих постанов покладається на Державну виконавчу службу.

Виходячи з космічних сум штрафів, експерти вже припустили, що перевірки призведуть до зростання корупції.

Податківці вже відзвітували про попередні перевірки, які проводилися за перше півріччя. Загалом за січень-липень 2018 року ДФС викрила 8,8 тисячі підприємців, які вели тіньову діяльність.

Під час перевірок у 47% випадків виявлені порушення податкового законодавства. Порушникам донараховано до сплати до бюджетів майже 607 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб, 167 мільйонів гривень єдиного соціального внеску (ЄСВ) та 26 мільйонів гривень військового збору.

 

12 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів