Лікар-гінеколог Юліанна Кажмір: Магній – вагітним. Чи дійсно корисно?

Лікар-гінеколог Юліанна Кажмір: Магній – вагітним. Чи дійсно корисно?
Вагітним жінкам часто стали виписувати препарати магнію. Але чи справді магній корисний для організму та позитивно впливає на стан здоров'я вагітних? Про це – у новій публікації лікаря акушера-гінеколога Ужгородського міського пологового будинку Юліанни Кажмір.

 

Юліанна Кажмір: "Отже зустрічайте: панацея #1 в світі медицини.

Його використовують всюди і для всього. Ним лікують загрозу передчасних пологів і тромбофілію. Пронос і запор. Головний біль і тривогу. Він - магне В6. А що ж насправді?

Якшо переглянути інструкцію, виробник вказує, що в складі однієі таблетки міститься 470 мг магнію та 5 мг піридоксину (віт В6). В показах для прийому є лише один пункт: встановлений дефіцит магнію.

То чому ж препарати магнію розпочали назначати кожній другій вагітній?

В далекому 1980 році, в США вийшов ряд робіт про дефіцит магнію у вагітних та наслідки цього стану для вагітних, де автори стверджували про МОЖЛИВИЙ , але не доведений зв‘язок магнієдефіцитного стану , що визначений лабораторно із неблагоприємними наслідками вагітності та пологів. (Hurley L. Magnesium-deficiency in pregnancy and its effects on the fetus - одна із найбільших опублікованих робіт того часу).

Далі з 2001 року проводились 7 великих досліджень на цю тематику, і лишень 1 із них визнано якісним 

Цей цікавий матеріал можна знайти тут: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24696187/#fft

Висновки автора, що проводив дослідження користі магнію із участю 9090 жінок - не має якісних і точних доказів , що доводять позитивний ефект профілактичного використання препаратів магнію у вагітних жінок.

Інша цікава робота вже 2018 року: https://www.hindawi.com/journals/jp/2018/4843159/

Дієтична добавка магнію і артеріальний тиск вагітної жінки: подвійне сліпе,рандомізоване мультицентрове дослідження. В ньому взяло участь 199 вагітних жінок Швеції. Що ж в результатах?

Дієтична добавка магнію для вагітноі жінки виглядає безпечною та не вимагає великих фінансових затрат, але досі не доведено позитивний ефект на артеріальний тиск вагітних (тобто зниження його).

Якшо ж говорити про справжню профілактику такого ускладення вагітності, як прееклампсія (що власне і супроводжується підйомом артеріального тиску та появою білка в сечі вагітної) - то єдиний на сьогодні препарат, що дозволений для використання в таких ситуаціях, із доведеною ефективністю, та офіційною рекомендацією до використання Американською асоціацією акушер - гінекологів, Фондом Медицини плоду, Міністерством охорони здоров‘я Украіни є ацетилсаліцилова кислота, тобто аспірин: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29939936/…

Виникає питання: чим керуються лікарі, що призначають магній кожній другій вагітній жінці?... Мода? Примхи? Однозначно, що не доказова медицина!"

uzhgorod.net.ua

 

13 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів