Закарпатські спеціалісти: невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки

Закарпатські спеціалісти: невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки
Про те, що невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки, своїм листом днями вкотре спільно нагадало Міністерство освіти та Міністерство охорони здоровя України.

 

 

Як йдеться у відповідному листі, адресованому головам обласних державних адміністрацій,  в  Україні за останні 5  років   має місце нестійка епідемічна ситуація щодо інфекційних хвороб, яких можна запобігти проведенням імунопрофілактики.

«На сьогодні в країні вже спостерігається спалах захворювання на кір. Зокрема, з початку 2018 року зареєстровано майже 30 тисяч випадків хвороби, у тому числі 13 із летальним наслідком. А захворюваність на кір, краснуху, епідемічний паротит, кашлюк та дифтерію набувае загрозливого характеру, про що свідчить чергування періодів підйому і спаду захворюваності, зменшення міжепідемічного періоду», - йдеться в спільному листі МОЗ та МОН України. 

Враховуючи, що ризик масового поширення зазначених інфекцій особливо збільшується з початком навчального року, два міністерства просять вжити заходів щодо забезпечення рекомендованого ВООЗ обсягу охоплення профілактичними щепленнями або недопущення невакцинованих (за відсутності протипоказань) дітей у заклади освіти. Зазначена вимога, йдеться в листі, передбачена в статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», відповідно до якого дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

 

«Колективний імунітет допоможе захистити від смертельно небезпечних хвороб тих дітей, які не можуть вакцинуватись з медичних причин», - уточнюють у Департаменті охорони здоров’я Закарпатської ОДА, на офіційному сайті якого опублікована даний лист.

Також у Департаменті нагадують, що в разі, якщо в дитини є протипоказання, їй надається відповідна довідка на підставі даних обов’язкового медичного профілактичного огляду дитини за участю лікаря педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу.

Лікарсько-консультативна комісія може прийняти рішення щодо заборони відвідування дитиною без профілактичних щеплень навчального закладу, наприклад - у разі ускладнення епідемічної ситуації. У таких випадках питання щодо форм здобуття освіти такими дітьми вирішують місцеві органи освіти.

 

13 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів