Повіримо? Школярі Закарпаття запевняють, що з булінгом вони не зустрічаються

Повіримо? Школярі Закарпаття запевняють, що з булінгом вони не зустрічаються
Водночас діти мають свої версії щодо причин виникнення цього ганебного явища.

 

Жорстокі діти та недитячі бійки – це все наслідки булінгу в школі. За останні роки кількість дітей, які страждають від цькувань, значно зросла.

Щоб уберегти школярів, у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає штрафи за булінг. Згідно з новим законом, відповідальність будуть нести не лише учасники конфлікту, а і батьки дітей, вчителі та адміністрація школи.

Відео, які ви побачите у сюжеті, можуть шокувати кожного. Проте про явище булінга у школі повинен знати кожен. Булінг, або ж цькування та знущання – явище, яке останніми роками стає все популярнішим між дітьми. Зокрема, за інформацією Дитячого фонду ООН, із булінгом у колі однолітків в Україні стикаються майже 70% дітей. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає штрафи за булінг. І якщо раніше батьків ініціаторів і учасників цькувань штрафували лише на 51 гривню за неналежне виконання батьківських обов’язків, то тепер суму штрафів хочуть збільшити в рази.

Згідно з новим законом, за моральне або фізичне насильство та агресію у будь-якій формі загрожуватиме штраф у сумі від 40 до 850 грн. За вчинення таких дій із особливою жорстокістю з відносно неповнолітнього будуть стягувати штраф від 1700 до 3400 грн. Будуть карати і вчителів та адміністрацію школи – за приховування цькування однолітків штрафуватимуть від 850 грн. до 1700 грн. Оскільки часто вчителі ненароком можуть стати провокаторами булінгу, психолог Ірина Штих дає поради щодо їх поведінки під час спілкування з учнями. Головні правила – рівність кожного, та спілкування без принижень.

Популярним зараз є цькування і моральне. Тиск може здійснюватися через соціальні мережі, методом шантажу. Як наслідок, від таких знущань страждає і здоров`я дитини.

Інтернет зараз просто вирує відеозаписами, на яких зафіксовано бійки в школах. Часто бійки призводять до того, що діти потрапляють в лікарні. Варто бодай пригадати чернігівську банду школярок, які влаштували недитяче побиття дівчинки у 2017 році. На відео бачимо і дітей, які просто стоять осторонь. Самі вони не вважають, що є учасниками конфлікту, і понесуть за це відповідальність. Проте це не так.

Закарпатські школярі розповідають, з таким явищем не зіштовхуються. Проте думки щодо того, чи варто повідомляти вчителів або батьків про те, що з них знущаються, різняться. Школярі мають і свої версії щодо чинників, які впливають на виникнення цього явища.

Тож як рекомендують фахівці, батьки мають більше знати про те, що роблять їх діти в школі, та поза нею. Важливо співпрацювати з адміністрацією школи та насамперед класним керівником дитини, аби знати в яких стосунках вона перебуває з однолітками. І ні в якому разі не стояти осторонь, якщо ви знаєте про явище булінгу, простіше кажучи, цькування однолітків у повсякденному житті.

Джерело: М-Студіо

 

17 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів