Рекламу цигарок можуть додатково обмежити. Що думають про це закарпатці?

Рекламу цигарок можуть додатково обмежити. Що думають про це закарпатці?
«Підтримую #законопроект4030а, який забороняє видиму рекламу сигарет у місцях продажу. Та заохочую народних депутатів підтримати його також!» – такий пост написала сьогодні на своїй сторінці в мережі в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

 

«Візуальна доступність сигарет на 64% збільшує ризик того, що діти почнуть курити. І хоча за останні роки в Україні та світі поширеність куріння скорочується, згідно з дослідженням Київської школи економіки, у 70% кіосків неповнолітні намагаються купити сигарети.

Водночас викладка тютюнових продуктів (привабливе оформлення та їх розміщення на вітринах чи стелажах) у точках продажу має сильний вплив на рішення купити сигарети, зокрема серед молоді. Тобто якщо дитина постійно бачить сигарети у магазині поруч зі звичайними товарами, то в неї збільшується ймовірність почати курити та стати затятим курцем на все життя», – пише Супрун.

Основні тези законопроекту

  1. Заборона рекламної викладки тютюнових виробів на прилавках.
  2. Оновлення списку вільних від куріння місць органами місцевого самоврядування.
  3. Заборона паління в гуртожитках, готелях, на вокзалах та офісах.
  4. Штрафи за порушення антитютюнового законодавства.

Що думають закарпатці?

Лікар обласного Центру здоров’я Людмила Ганчин: «Річ у тім, що в Україні реклама сигарет заборонена, вона діє кілька років, бо наша держава разом із кількома десятками країн підписала відповідну програму боротьби з тютюнозалежністю. І подвижки в цьому напрямку є,  люди справді стали менше курити. Тепер рідше спостерігаю курців на зупинках, біля магазинів, по вулицях тощо. Кілька років тому мене запросили читати лекції по репродуктивному здоров’ю, першу пару я почала словами: «Мабуть, більшість із вас уже курили…». І тут мені звідусіль заперечення, що це не так, що це стереотипи! Ви навіть не уявляєте, як мені було приємно це чути! Отже, програма діє, – це ще один доказ!

Ми не перша країна, яка ввела ці правила. У європейських державах є позитивний досвід, там це працює. Ця стратегія вироблена давним-давно, ми слідуємо їй. І абсолютно правильно, що Супрун ще більше загострила питання, бо ніби й діє програма, але не завжди виконується. Ми рухаємося в правильному напрямку. Треба це контролювати».

Соціологиня Маріанна Колодій: «Сама я не палю. Не вдавалася у деталі пропонованого законопроекту, але вважаю, що справді можна обійтися без цієї реклами. Тим паче, медики шкідливість паління доведена. Тож популяризувати таке негативне явище не варто. Міністерство має дбати про здоров’я населення, а отже, ініціатива правильна».

Президент спортивного клубу «Спорт-Лідер» Євген Молнар: «Як людина, яка займається спортом, я взагалі категорично проти куріння. Це те, що дуже погано впливає на здоров’я. А в нинішньому світі, коли й так багато негативних чинників навколо, навіщо додатково себе отруювати? Не курю сам і закликаю всіх: займайтеся спортом, і тоді потреби у таких речах не лишиться. Звичайно, що я, як, упевнений, і всі мої друзі-спортсмени, котрі займаються бойовим самбо, підтримуємо законопроект і закликаємо народних депутатів проголосувати за нього!»

Керівниця ГО «Щасливі діти» Ольга Павлова: «Я ніколи не палила. Якось у студентські часи спробувала раз чи двічі. Тоді це здалося ще тією гидотою. Але якось, коли в житті була не найприємніша ситуація і все навкруги здавалося сірим, йшла осіннім містом, і так захотілося зайти за цигаркою. До цього не дійшло, адже потім я усвідомила, що мені потрібна була не цигарка. Хотілося якогось образу (з наголосом на "о"). От як у фільмах інколи бачимо. Це якісь такі картинки, які записуються у підсвідомості й потім виринають не у найкращі моменти. Тому я проти реклами цигарок. Однозначно. Так само і викладки в магазинах, вважаю, абсолютно шкідлива річ».

Депутат Закарпатської обласної ради Олексій Баранюк: «Від того часу, відколи заборонили куріння в громадських місцях, уже суттєво поменшало любителів курити. Я все частіше чую від молодих людей про те, що курити – не модно. Тому підтримую законопроект, чим менше буде реклами цигарок, тим менше буде бажання взяти до рук тютюн.  Усіх закликаю: давайте не курити, а кататися на велосипедах, бігати, займатися боксом чи танцювати – це і гарно, і здорово!»

Uzhgorod.net.ua

 

17 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів