Рятувальна служба вже не табу для жінок-закарпаток!

Рятувальна служба вже не табу для жінок-закарпаток!
Ще зовсім недавно серед «табуйованих» для жінок сфер виробництва були металургійна, гірнича та харчова галузі, транспорт, зв’язок, сільське господарство тощо...

 

Наприкінці 2017 року Уряд відмінив наказ про заборону на 458 професій для жінок, завдяки чому Україна частково позбулась ганебного явища дискримінації за ознакою статі. З радянських часів українські жінки не мали права працювати в цілих галузях економіки. Серед «табуйованих» для жінок сфер виробництва були металургійна, гірнича та харчова галузі, транспорт, зв’язок, сільське господарство тощо. Значні обмеження для жінок були встановлені у військовій службі, правоохоронній діяльності.

Не обійшла заборона і сферу безпеки життєдіяльності – безпосередню царину Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Нині ситуація змінюється. Посилюються громадські рухи в країні, у тому числі й за права жінок. Виник запит, є потреба часу – чітко артикулювати жінок у всіх суспільних процесах.

Водночас, рятувальниця, пожежна, та десятки інших професій, котрі раніше вважалися традиційно чоловічими - поступово опановуються жінками та стають нормою нашого життя. Й активне застосування прес-офіцерам та прес-офіцерками ДСНС фемінітивів торуватиме шлях для більш системних змін.

Саме тому важливо, аби прес-офіцери та прес-офіцерки – люди, які формують інформаційний простір Державної служби з надзвичайних ситуацій, — вживали у свій роботі фемінітиви.

Cловник підготовлено в рамках Проекту «Посилення здатності жіночих громадських організацій проводити адвокацію та лобіювання включення антидискримінаційного підходу у реформу сектору безпеки», який реалізує Громадська організація «Інформаційно-консультативний жіночий центр» за підтримки Фонду Підзвітності Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів. Найближчим часом він буде розповсюджений серед територіальних підрозділів Служби.

 

19 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів