Праліси Карпат у зоні Закарпаття мають бути збережені!

Праліси Карпат у зоні Закарпаття мають бути збережені!
Зокрема і задля організації екологіного туризму, як це й робиться в інших країнах

 

Лісові масиви Закарпаття посідають перше місце серед лісового фонду України. Головне їхнє призначення – природоохоронне, тобто підтримка екологічного балансу регіону, туристичне та економічне. Серед цих «зелених легенів» є і своя перлина – ДП «Брустурянське ЛМГ». Тутешні насадження ведуть свою історію ще з часів Франца Йосипа ІІ та Марії-Терезії. Турбота про все це багатство лежить на плечах лісівників. Велика частина стародавніх лісів носить статус пралісів, що формувалися у режимі повної недоторканості з боку людини.

Там ростуть ялина звичайна, бук лісовий, клен-явір, клен гостролистий, ялиця біла, вяз шорсткий, сосна кедрова європейська, ясен звичайний, вік яких від 126 до 216 років, а найбільша площа одного насадження пралісів 57 га. Аби зберегти унікальність цього лісу, за ініціативи начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги, керівництво лісгоспу видало наказ № 141 від 05.10.2017 року, відповідно до якого 945,7 га території офіційно стають пралісами. Частина таких насаджень знаходяться в угіддях Лопухівського (205,3 га), Плайського (155,4 га), Грушівського (27,3 га), Нересницького (167,4 га), Груниківського (41,1 га), Кедринського (189,8 га) та Турбатського (159,4 га) лісництв.

Відтак, праліси чатують лісівники, а заготівля деревини на цих ділянках лісу категорично заборонена.

Керманич закарпатських лісів Валерій Мурга відмічає, що межі ПЗФ поступово будуть збільшуватися, адже

питання розвитку природно-заповідної справи та екомережі — одне зі стратегічних пріоритетів закарпатських лісівників із врахуванням на перспективу збереження територій природно-заповідних фондів, вирішенню екологічних проблем, а й економічними надбаннями, які можна отримати шляхом використання територій з рекреаційно-туристичною метою та залучення туристів на Закарпаття. Особливо охоронювані природні території по всьому світі найширшим чином використовуються для організації екологічного туризму.

У свою чергу директор лісгоспу Михайло Бігун зазначає, що в даний час об’єкти природно-заповідного фонду ДП «Брустурянське ЛМГ» займають 7 % від загальної площі лісомисливгоспу. А це 2800 гектарів захисних лісів, рекреаційно-оздоровчих лісів та лісів природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення. Ще майже 2000 гектарів запроектовано віддати в праліси, квазіпраліси та старовікові насадження. У лісових масивах держлісгоспу є декілька об’єктів природно-заповідного фонду, серед яких державного значення – «Горган та Тавпіширка», «Гладин», «Кедринський», а також місцевого значення – «Аршична», «Явірник», «Бертяник». У Груниківському лісництві є буферна зона, яка прилягає до Карпатського біосферного заповідника площею 2126 га».

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

20 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів