В Ужгородському скансені навколо новоствореної гончарної майстерні запрацює жива атракція

В Ужгородському скансені навколо новоствореної гончарної майстерні запрацює жива атракція
Представники Закарпатського музею народної архітектури і побуту на запрошення дирекції Українського культурного фонду побували у столиці, де тривала процедура укладання угоди про надання гранту.

 

Попередньо музеєм була подана проектна заявка на конкурс індивідуальних проектів для одержання фінансування з фонду. І в результаті експертного оцінювання проект ужгородського скансену «Стежками традицій закарпатської кераміки» отримав 80 балів та посів сто сімдесят третє місце в рейтингу, що за результатами оцінювання отримали 70 і більше балів (315 проектів).

Реалізація даного проекту дозволить за допомогою низки заходів відродити та оживити одне з найдавніших ремесел – гончарство, зробити його постійною, живою атракцією на території скансену.

Одним із головних завдань проекту є облаштування на території музею в одному із приміщень старої корчми гончарної майстерні. Її відкриття заплановано провести під час Фестивалю гончарства. Окрім відкриття майстерні, в рамках фестивалю проводитимуться майстер-класи від провідних гончарів краю та запрошених майстрів гончарної справи з міст Косів, Коломия та Опішня, заплановані виступи фольклорних колективів, лекції, дегустації традиційних закарпатських  страв.

Друга частина проекту передбачає підготовку і друк двох видань. Перше -  каталог гончарних виробів з фондової колекції музею «Вільхівські гончарі». Він репрезентуватиме широкому загалу один із провідних та найбільш відомих осередків гончарного ремесла на Закарпатті – село Вільхівка Іршавського району. Інше видання розраховане на дитячу авдиторію. Це «Абетка гончара», що за допомогою наочних кольорових ілюстрацій та спеціально підготованого тексту знайомитиме найменших відвідувачів музею з основами гончарного ремесла на Закарпатті, основними видами традиційного посуду і елементами його оздоблення.

На завершення проекту планується проведення семінар на тему «Проблеми збереження та популяризації традиційного гончарства», відкриття виставки гончарних виробів з колекції музею і презентація виданих публікацій.

Проект «Стежками традицій закарпатської кераміки» покликаний підвищити зацікавленість населення міста та краю гончарством як одним із важливих проявів традиційної народної культури. Облаштування гончарної майстерні дасть змогу створити навколо неї постійно діючий творчий та креативний простір для дітей і дорослих, що стане чудовою альтернативою для проведення дозвілля, сприятиме пізнавальній діяльності та популяризуватиме традиції народного гончарства. Запровадження щорічного Фестивалю гончарства і подальше його проведення сприятиме формуванню позитивного іміджу музею, міста та всього Закарпаття, сприятиме збереженню і розвитку національно-культурної самобутності, народних традицій, звичаїв та обрядів.

Прес-служба Закарпатського музею народної архітектури і побуту.

ЧИТАЙТЕ також:

Вихідні в Ужгородському скансені – з лекварем і кузнею

 

21 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів