Чеське громадянство вихідцям із Закарпаття отримати буде простіше!

Чеське громадянство вихідцям із Закарпаття отримати буде простіше!
Вихідцям з колишньої Чехословаччини, до якої раніше входило і Закарпаття, планують спростити процедуру отримання чеського громадянства.

 

Законопроект розраховується на те, що б нащадки емігрантів могли прийняти чеське громадянство за допомогою заяви. В презентації містяться урядові попраки шестирічної давнини щодо закону Про державне громадянство. У нижній палаті аргументують, що чеське громадянство можуть отримати навіть люди, які не володіють державною мовою.

"З одного боку, можливість подвійного громадянства була прийнята з ентузіазмом. З іншого боку (урядові поправки до затвердженого законопроекту), часто розділяла сім'ї, де одна дитина народилася перед можливістю подвійного громадянства і має інше громадянство, ніж дитина, яка народилася після цієї дати", - заявив на обговоренні поправки верхньої палати голова сенату комісії для еміграції Томас Grulich (ОРР).

Сталося це на його думку, в першу чергу в сім'ях, які були змушені піти з колишньої Чехословаччини після приходу комуністичного режиму в 1948 році.

Якби була поправка прийнята, бажаючі чеського громадянства могли б подати заяву та додатково вкласти документ, який підтверджує дату і спосіб позбавлення чеського або чехословацького громадянства одного з батьків, або бабусь і дідусів.

Тепер можуть набувати громадянство тільки люди, які чехословацьке і чеське громадянство втратили до ефективності урядової поправки. Закон виключає цю можливість, наприклад, для словацьких громадян. Також, цілком можливо, що деякі закарпатці теж зможуть користуватися цьою перевагою. Адже, з 1919 по 1939 роки Закарпаття перебувало у складі Чехословаччини.

tyden.cz

 

22 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів