Масштабний проект до 1125-річчя Ужгорода – стартував фестиваль "Монологи над Ужем"

Масштабний проект до 1125-річчя Ужгорода – стартував фестиваль "Монологи над Ужем"
Напередодні, на малій сцені Закарпатського облмуздрамтеатру імені братів Шерегіїв стартував перший Міжнародний театральний фестиваль моновистав “Монологи над Ужем”. Це ще один масштабний проект до 1125-річчя Ужгорода, у рамках відзначення якого минулими вихідними вже відбулося чимало мистецьких подій.

 

Перша з 7 вистав, які в нашому місті представлять актори з кількох країн та міст нашої держави, – "Жертва" у виконанні Матеуша Новака з польського Любліна. «Це драма про сталінські репресії проти інтелігенції в Польщі, адже не лише Україна зазнала таких потрясінь. Історія філософська, драматична і дуже цікава”, – зазначив співорганізатор фестивалю Михайло Носа. Монолог вівся від ув'язненого, який пройшов усі жахіття тюрем середини ХХ століття на основі спогадів Пйотра Возняка «Запльований карлик реакції» в режисурі Станіслава Медзевського. 

Після спектаклю актора та глядачів привітав Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.

“Я радий вітати гостей із Польщі, Словаччини, Румунії, Грузії, а також українських акторів, які приїхали до нас, на Закарпаття. Переконаний, що цими днями ви зможете ознайомитися з багатолітньою історією нашого міста, його краєвидами, гостинними людьми, які тут проживають. Бажаю акторам повних залів, а глядачам – приємного перегляду”, – сказав Богдан Євстафійович. 

Директор Закарпатського театру Василь Марюхнич відзначив, що Матеруш Новак нагадав про часи, коли, як сказано у виставі словами Данте, намагалися відібрати надію і ця трагедія досі болить не лише полякам й українцям. Від творчого колективу в Ужгороді подарував гостю тематичну статуетку-символ фестивалю і вишиванку, зроблену в Хусті, де працює внук одного з театральних діячів нашого краю, Євгена Шерегія, чиє ім'я, разом із його братом, присвоєно облмуздрамтеатру. 

Актор Матеуш Новак поділився приємними враженнями від Ужгорода та участі в “Монологах над Ужем”, передрік фестивалю успішне і багаторічне майбутнє. 

Уже завтра на сцені обласного театру ляльок “Бавка” відбудеться моновистава «Я – Микола Гумільов!» у виконанні Іване Курасбедіані із Державного академічного російського драматичного театру ім. О.С. Грибоєдова, місто Тбілісі, Грузія.

Крім того, на фестиваль до Ужгорода завітали актори з інших областей України, а також Румунії та Словаччини. Нагадуємо, придбати квитки можна в касах лялькового театру та облмуздрамтеатру, супермаркету "Дастор". 

Організатори мистецького подарунка мешканцям і гостям обласного центру Закарпаття – газета «Неділя. Закарпатські новини» та Ужгородська міська рада за підтримки департаменту культури Закарпатської ОДА.  

Прес-служба Ужгородської міськради

 

23 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів