На 53-му «БерегФесті» Москаль отримав офіційний статус закарпатця

На 53-му «БерегФесті» Москаль отримав офіційний статус закарпатця
Свято зібрало тисячі туристів з різних куточків України, його почесним гостем стала дружина угорського прем’єра.

 

Незважаючи на дощ, що розпочався в другій половині суботи на Берегівщині, один із найстаріших і найколоритніших фестивалів Закарпаття – «БерегФест» – удався на славу. Гостями свята, яке проводиться вже вп’ятдесят третє, стали тисячі туристів із різних куточків України, а також Угорщини та інших сусідніх країн. При цьому значна частина людей, у тому числі з центральних областей України, приїхала в с.Яноші на «БерегФест» цілеспрямовано – це не були туристи, що відпочивали на Закарпатті й вирішили «попутно» розважитися на урочистому дійстві, що присвячене збору винограду.

Суботній сценарій фестивалю включив урочисту ходу з мажоретками-барабанщицями, духовим оркестром та святково прибраними запряженими конями кочіями, благодійний марафон, прибуття діжок із новим урожаєм винограду та його театралізованим чавленням босоногими дівчатами, лазерне шоу, лицарські бої, дегустацію закарпатських страв і напоїв тощо.

Керівник краю Геннадій Москаль, традиційно розпочавши свою вітальну промову угорською мовою, зазначив:

– «БерегФест» – це ще один яскравий приклад взаємоповаги і толерантності, який змістовно наповнює духовну спадщину Закарпаття. У святі беруть участь усі, кому небайдужі традиції нашого краю, воно цікаве для представників різних національностей, які в мирі й злагоді проживають на Закарпатті. Запевняю вас, що обласна державна адміністрація й надалі поглиблюватиме міжнаціональні зв’язки, а також докладе максимум зусиль для збереження і розвитку ідентичності кожної національної громади…

Неофіційним гостем «БерегФесту» стала Оніка Левоі – дружина прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Г.Москаль та О.Левоі мали тривалу розмову щодо українсько-угорського співробітництва, зокрема, перспектив розбудови на Закарпатті Футбольної академії – масштабного спортивного проекту, який реалізується за кошти Угорщини в рамках міжурядової українсько-угорської угоди.

А в кінці урочистої частини організатори свята вручили голові ОДА диплом почесного громадянина Берегівщини – за особистий вклад у розвиток цього багатонаціонального прикордонного району.

– Думаю, відтепер усі розмови про «Москаля-чужинця» припиняться, адже це офіційний документ, який посвідчує, що я – закарпатець! – напівжартома наголосив Г.Москаль після отримання диплому.

moskal.in.ua/

 

23 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів