11 млн грн на реставрацію: чи отримає їх Невицький замок?

11 млн грн на реставрацію: чи отримає їх Невицький замок?
Кошти Євросоюзу – на ремонт історичної пам’ятки: сьогодні під час сесії депутати Закарпатської обласної ради ухвалили рішення, завдяки якому на замок повинні надійти кошти на реставрацію.  

 

Отже, на розгляд депутатів облради винесли проект рішення «Про право спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (комунальної власності області) на Невицький замок-фортецю». Ініціатором створення проекту є депутат Геннадій Москаль. Проектом передбачена передача споруди на баланс Департаменту культури Закарпатської ОДА.

У пояснювальній записці сказано, що 9 років тому було прийняте рішення про внесення Невицького замку-фортеці XIV століття (с. Невицьке, Ужгородського району) у Перелік об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (затверджений ще в 1992-му), управлінню з питань майна комунальної власності доручено прийняти об’єкт (виготовити свідоцтво про право власності, інвентарну справу та інші необхідні документи), але… Але віз і нині там: вказані організаційно-правові заходи реалізовані не були. Схоже, хтось проігнорував волю обранців.

Наразі ж питання загострилося. Річ  тім, що цьогоріч у рамках розвитку інфраструктури у сфері туризму і рекреації Закарпаттю на реставрацію Невицького замку передбачені кошти з державного бюджету, отримані від Європейського Союзу у розмірі понад 11 мільйонів гривень. «Реалізація цього проекту та забезпечення цільового використання виділених коштів потребує невідкладного здійснення комплексу всіх організаційно-правових заходів, пов’язаних з реєстрацією права спільної (комунальної) власності на цей історичний об’єкт за територіальними громадами сіл, селищ, міст області особі Закарпатської обласної ради та передачею його на баланс відповідальному виконавцю проекту», = йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Тобто, поки замок не оформлять належним чином, доти гроші на його реставрацію ми не побачимо. .

Загалом "за" рішення проголосували. Тож чекаємо на суттєві зрушення в напрямі охорони історичних пам'яток.

 

 

27 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів