Акушер-гінеколог Юліанна Кажмір: "Пролактин - наймістичніший гормон нашого тіла"

Акушер-гінеколог Юліанна Кажмір: "Пролактин - наймістичніший гормон нашого тіла"
Ужгородська лікарка розповідає про особливості гормону "пролактин" та його вплив на організм жінки.

 

Лікар акушер - гінеколог Ужгородського міського пологового будинку Юліанна Кажмір продовжує просвітницьку роботу серед жінок. ЦЬого разу вона доступно і просто розповідає про такий гормон, як пролактин:

"Пролактин. Практично всі ефекти цього гормону звязані із розмноженням. Мій «улюбленець» та самий містичний гормон нашого тіла. Його ефекти ще до кінця не вивчені, але навіть те, що відомо людству сьогодні – вражає! Основна функція пролактину – це забезпечення лактації у жінок, що годують грудьми: він забезпечує виділення молозива, та перетворення його у молоко, ріст молочних залоз та збільшення числа дольок і проток у них. Тому, з цього виходить, що лактація – це стан фізіологічного підвищення пролактину. Але… крім молочних залоз, рецептори пролактину виявлено майже у всіх інших органах тіла (навіть у легенях, серці, печінці, селезінці, м’ язах та шкірі), та дія цього гормону на них поки не відома. Які ж відомі нам «спецефекти» пролактина, окрім забезпечення лактації?

– Гальмування овуляції , і відповідно з цього ненастання вагітності

– Пов’язана з п.1 відсутність менструацій протягом декількох місяців

– Виділення молозива з сосків у негодуючих жінок

– Зниження статевого потягу, звідси – зниження лібідо

– Сухість піхви (і під час сексуального збудження)

– Біль під час статевого контакту

– Зміна емоційного стану - плаксивість, подразливість

– Порушення сну

– Депресія

– Збільшення апетиту та маси тіла

– Поява чоловічих рис у жінок ( оволосіння по чоловічому типу, зміна фігури, голосу)

– Акне

– Себорея та зрідження волосся.

– Збільшення виділення слини

Цікаво, правда?! 

Фізіологічно рівень пролактину підвищується під час:

– Вагітності/ГВ

– Фізичного навантаження

– Статевого акту

– Після оргазму

– Стрессу

– Стимуляції грудей ( кормління грудьми, руки партнера, душ).

– Рівень пролактину підвищується при прийомі деяких препартів, таких як антидепресанти, антипсихотики, нейролептики, амфетаміни, деякі антиаритмічні препарати, протирвотні, антигістамінні (антиалергічні) препарати та увага – естрогенів, тобто комбінованих оральних контрацептивів (КОКи). 

Тому прийом КОКів при підвищеному рівні пролактина строго заборонений, і перед призначенням КОКів аналіз на рівень пролактину є одним із обов’язкових.

Тому, виходячи з того, всі ці фактори потрібно уникати за добу до обстеження! Якшо ви понервували перед аналізом, провели безсонну ніч – аналіз не буде дійсним. 

Також важливий момент – аналіз здається строго натще. Навіть кава, цигарка, пів скибки хліба, здатні призвести до хибних результатів.

Аналіз прив’язаний до дня циклу! Як я писала вище, естрогени , що «грають» в першій половині цикла – підвищують рівень пролактину, тому всупереч поширеній думці і «схемам» в пакетних обстеженнях деяких приватних лабораторій, аналіз повинен здаватись виключно за декілька днів до настання менструації.

Патологічні причини підвищеного рівня пролактина:

– Пухлина гіпофізу – пролактинома. Як правило при пролактиномі рівні пролактину зашкалюють, тому, її не потрібно шукати при рівні пролактину менше 50 нг/мл. 

– Гіпотериоз (нестача гормонів щитовидної залози).

– Синдром полікістозних яєчників.

– Хронічна ниркова недостатність.

– Системний червоний вовчак (улюблене захворювання доктора Хауса – «волчанка, сер»).

– Ревматоїдний артрит (ревматизм).

– Недостатність кори наднирників та ін..

Окремо виділяють ідіопатичну гіперпролактинемію, тобто самостійну, не прив’язану до іншого захворювання - підвищення активності клітин гіпофізу, що виділяють пролактин, при незмінній їх кількості. Причини людству поки не відомі…

Щодо лікування . Лікування будь – якої форми гіперпролактинемії проводиться антигормоном, що знижує його рівень та не менше ніж 6 місяців. Усі інші схеми, як правило, неефективні".

uzhgorod.net.ua

 

 

01 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів