Які пенсії очікують на підприємців-"індивідуалів" Закарпаття

Які пенсії очікують на підприємців-"індивідуалів" Закарпаття
Як повідомили в уряді, фіксування страхового стажу ФОПу буде проходити на підставі довідки про реєстрацію особи, яка є суб’єктом підприємницької діяльності.

 

Кабінет міністрів врегулював механізм обчислення трудового стажу фізичних осіб-підприємців для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або записів в ній.

Кабмін визначив, що період ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, в тому числі із застосуванням фіксованого податку, з 1 січня 1998 року по 31 грудня 2003 року враховується до страхового стажу фізичної особи-підприємця.

Фіксування буде проходити на підставі довідки про реєстрацію особи, яка є суб’єктом підприємницької діяльності, зазначає агентство.

З 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року стаж враховується за бажанням особи, за умови сплати страхових внесків незалежно від суми сплачених коштів.

Варто нагадати, що із 01.01.2018 підприємці-єдинники 1-ї групи зобов’язані сплачувати ЄСВ за кожен місяць у розмірі не менше мінімального страхового внеску. А місяці 2017 року, за які сплачено ЄСВ у розмірі 352 грн (а не 704 грн), їм зарахують до страхового стажу як повні місяці. За інформацією від ПФУ, більше нововведень щодо сплати підприємцями ЄСВ у 2018 році не планується.

Зважаючи ж на те що більшість підприємців-єдинників сплачують ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску, то їм світить і мінімальна пенсія. Тому збільшення страхового стажу підприємців не буде для держави тягарем і не призведе до суттєвого збільшення витрат на пенсії підприємців.

Як розуміємо, ПФУ в автоматичному режимі перераховуватиме страховий стаж для підприємців-єдинників, які сплачували ЄСВ у розмірі меншому за мінімальний страховий внесок. Але це можливо лише у випадку, якщо відповідні дані про сплату страхових внесків наявні в персоніфікованій базі.

За їх відсутності може знадобитися довідка з податкової інспекції за місцем реєстрації підприємця про розмір сплаченого єдиного податку за кожен місяць, зокрема за періоди з 1 липня 2000 року до 31 грудня 2003 року.

 

03 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів