Вклонімося низько ветеранам Закарпаття та краянам похилого віку!

Вклонімося низько ветеранам Закарпаття та краянам похилого віку!
Початок тижня виявився багатим на святкування – у понеділок члени двох ветеранських організацій Берегівщини – районної та міської – зібралися, аби разом відзначити Міжнародний день людей похилого віку.

 

Як відомо, його започатковано Генеральною Асамблеєю ООН у 1990 році і вже багато літ поспіль він щорічно відзначається 1-го жовтня. Варто зазначити: починаючи з 1991-го, в нашій державі це свято стало всенародним і дуже популярним серед осіб старшого покоління. Окрім того, в Україні цей день вшановується ще і як День ветерана.

Слід підкреслити, що на сьогодні у світі налічується понад 629 мільйонів людей похилого віку, тобто кожен десятий мешканець на планеті Земля. За прогнозами вчених, до 2050 р. їх кількість у багатьох цивілізованих країнах збільшиться щонайменше вдвічі, а  загальна чисельність складе до 2-х мільярдів осіб. Понад 15-ть тисяч таких проживає у місті та на Берегівщині. Відрадно, що ветерани приймають активну участь у вихованні підростаючого покоління та в суспільно-політичному житті регіону. Вони служать прикладом для прийдешніх поколінь як району, так і мальовничого закарпатського краю. До речі, ведуча Ольга Матей наголосила: на захід зібралося понад 100 посивілих осіб, що пережили голод і холод, війну з фашистами, носять на грудях державні відзнаки і є зразком у повсякденні.

Привітати “винуватців урочистостей” прийшли берегівський міський голова Золтан Бабяк, заступник голови районної державної  адміністрації Федір Бімба, перший заступник голови ветеранської організації ГУНП в Закарпатській області Іван Пранничук. Почергово виступивши із вітальними промовами, вони заохотили низку активістів ветеранського руху Почесними грамотами зазначених органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадських формувань. Серед нагороджених: Ганна Король, Людмила Кокорєва, Олександр Белла, Валерій Сергеєв, Степан Немеш, Павло Логойда, Ганна Поляк, Марія Сливка, Леся Білкей, Олена Беркі, Степан Кантор, Петро Олинець – із районної організації ветеранів, а також Микола Левковський, Єлизавета Маргітич, Розалія Шостак і Василь  Катран із міського ветеранського руху.

Присутніх на урочистостях тепло вітали очільники міськ- і районної ветеранських організацій – Заслужений працівник соціальної сфери й Почесний ветеран України Лідія Буєвич, Йосип Гопак. За третє, друге та перше місця у змаганні за кращий первинний осередок відповідні нагороди одержали очільники низових ветеранських організацій: Мочоли – Марія Макеєва, Рафайнова – Тіводор Бігарі та Берегівського відділу поліції – Іван Паук. Останньому, як переможцю районного огляду-конкурсу, окрім спільної Почесної грамоти райдержадміністрації та райради, також вручено Почесний перехідний кубок.

Окрім цього, перший заступник голови Закарпатської обласної організації ветеранів колишніх правоохоронців Іван Пранничук за вагомий внесок у розвиток однойменного руху, тісну співпрацю із громадським об’єднанням відділу поліції та постійну підтримку колег із органів внутрішніх справ, нагородив відзнаками Асоціації ветеранів МВС України мера Золтана Бабяка та керуючу справами виконавчого комітету міськради Вероніку Бендик, які безпосередньо із його рук відповідно отримали почесну Грамоту та медаль “Ветеран України”. 

Усіх учасників святкових урочистостей, а їх, як уже зазначалося, в сесійній залі було чимало, літературно-музичною композицією тепло вітали вихованці міського Центру національних меншин. У свою чергу молода й талановита співачка Людмила Медве та прекрасний дует у складі Аксенії Безик й Олега Кузнєцова подарували їм декілька надзвичайно чудових пісень, які піднімали учасникам дійства гарний настрій, за що вони віддячили виконавців бурхливими оплесками.

Слід також сказати, що Іван Пранничук вручив очільнику первинної ветеранської організації відділу поліції вітальну листівку за підписом Голови ради ГО “Асоціація ветеранів МВС України” В. Корнійчука, із якою більшість колег (ветерани та пенсіонери) ОВС будуть ознайомлені найближчим часом.

Потім був святковий стіл у ресторані «Золота пава», за організацію якого подбали міськ- та районні рада із держадміністрацією. Сивочолі, статечні та поважні особи залюбки ділилися спогадами про свою юність та молоді роки, а також враженнями про життя-буття на заслуженому відпочинку. Хвилиною мовчання вони вшанували пам'ять товаришів, з якими спільно працювали, товаришували десятки років і яких, на превеликий жаль, уже немає серед живих, утому числі вісьмох героїв Берегівщини, які віддали своє життя за територіальну цілісність України на Сході нашої держави. П’ятеро з них із невеличкого за своїми масштабами 25-тисячного  Берегова, двоє із села Батрадь і один із селища Батьово – Роланд Попович, Олег Тюріков, Михайло Тимощук, Шандор Товт, Володимир Бричак, Михайло Кушнір, Василь Гринь й Сергій Кузьменко. А ще ветеран-пенсіонер Юрій Каравацький разом із присутніми помолився Господу Богу та просив його благословити усіх людей і їхні сім‘ї жити при здоров‘ї, у добрі й щасті.

На згадку про захід учасники урочистостей зробили спільне фото на сходах головного входу до районної державної адміністрації та районної ради. Слід сподіватися, що цьогорічне свято усім запам’ятається на довгі роки.

Іван ПАУК, голова первинної ветеранської організації Берегівського відділу поліції, перший заступник голови районної ветеранської організації, Почесний ветеран України, член НСЖУ.

 

03 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів