"Лише військовим шляхом вирішити конфлікт на Сході України не вдасться" — німецький науковець в УжНУ

"Лише військовим шляхом вирішити конфлікт на Сході України не вдасться" — німецький науковець в УжНУ
Німецькі науковці провели цикл відкритих лекцій для студентів Ужгородського національного університету.

 

У середу, 3 жовтня, у межах реалізації проекту «Толерантність на кордонах Європи: вимір для України», на факультеті суспільних наук  відбулася низка відкритих лекцій для студентів УжНУ.

Початковою стала відкрита лекція визнаного науковця, професора Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана (Німеччина) Маркуса Фогта – німецького католицького богослова, професора соціальної етики. Тема лекції  – «Досягнення та ключові меседжі християнської етики миру».

Виступаючи перед студентами Маркус Фогт проаналізував складний процес становлення етики миру в християнстві, а також труднощі,  які постали на цьому шляху. Зокрема, він зазначив, що до 4 століття етика раннього християнства була етикою миру, але з визнанням цієї релігії, а потім наданням їй державного статусу в Римській імперії, вона звужує простір використання цієї етичної основи. «Незважаючи на універсальний мандат миру, який має християнська церква, в історії християнства є багато насилля. Ми повинні розуміти, що в церкві крім закликів до миру був чималий потенціал насильства» - зазначив Маркус Фогт.

Нове розширення сфери етики миру відбулося після Другого Ватиканського собору, який пройшов у 60-х роках ХХ століття. Мирний пошук взаєморозуміння, незважаючи на етнічні чи релігійні розбіжності, є одним з основних завдань сучасної церкви. Особливо важливим цей фактор є для України, яка наразі перебуває в стані війни, але з іншого боку, має столітній досвід мирного співжиття людей з різними релігійними поглядами. «На мою думку, лише військовим шляхом вирішити конфлікт на Сході України не вдасться. Важливою у встановленні миру мені видається спільна робота представників церков» - наголосив Маркус Фогт.

Науковець Йоахім Клозе прочитав лекцію на тему: «Що поганого у правому популізмі? – Досвід Німеччини з ерозією толерантності через PEGIDA, AfD і події в Хемніці». Він зокрема зазначив, що проблематика популістських партій Німеччини постала з міграційною кризою у ЄС. «Популістські сили, які діють в Німеччині, багато черпають у своїй діяльності з політики націонал-соціалізму часів Гітлера та грають на почуттях людей, в економічно менш розвинутих, зокрема східних землях Німеччини, які до 90-х років перебували в соціалістичному таборі». На думку науковця, зростання право-популістських настроїв є тривожним сигналом для Німеччини, та  Європейського союзу в цілому.

Також з відкритими лекціями виступили й інші науковці - Ларс Шафферс, (тема лекції – «Міжкультурна та міжрелігійна толерантність на тлі європейської філософії Ремі Брага») та Арнд Кюпперс («Соціальна ринкова економіка – програма соціального балансу та миру»).

Олексій Шафраньош Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

04 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів