ДФС Закарпаття про нюанси сплати єдиного соціального внеску

ДФС Закарпаття про нюанси сплати єдиного соціального внеску
Зокрема для фізичної особи-піприємця, який є одночасно найманим працівником.

 

Фізична особа – підприємець, яка перебуває на спрощеній системі оподаткування, сплачує щомісяця ЄСВ за себе. Крім того, вона є найманим працівником у юридичної особи, за якого щомісяця нараховується і сплачується ЄСВ за рахунок роботодавця. Чи може така фізична особа – підприємець сплачувати ЄСВ як найманий працівник або як підприємець один раз, а не подвійно?

Платниками єдиного внеску є, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені з урахуванням норм законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством чи за цивільно-правовими договорами (п. 1 частини першої ст. 4 цього Закону).

Базою нарахування єдиного внеску для зазначених платників є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються положеннями Закону про оплату праці, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (абзац перший п. 1 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ).

Також платниками єдиного внеску, як зазначено у п. 4 частини першої ст. 4 цього Закону, є фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, незалежно від того, чи є такі особи найманими працівниками.

Єдиний внесок для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. З частини першої ст. 7 цього Закону).

Як визначено п. 2 цієї частини, базою нарахування єдиного вне­ску, зокрема, для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

У разі якщо таким платником не отрима­но дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, та­кий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного вне­ску, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального стра­хового внеску.

Отже, фізичні особи – підприємці, у то і у числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування і є одночасно найманими працівниками, не звільняються від сплати єдиного внеску та подання обов’язкової звітності за себе як фізичні особи – підпри­ємці. Сплата ЄСВ у такому разі не здій­снюється подвійно, адже за фізичну особу – підприємця, яка працює найманим працівником у юридичної особи, сплачує роботодавець (утримань ЄСВ із заробіт­ної плати немає).

ДФС у Закарпатській області

 

04 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів