Мандрівка пасажирським потягом — це завжди пригода!

Мандрівка пасажирським потягом — це завжди пригода!
А щоб від подорожі залізницею у вас залишилися лише приємні спогади, ви маєте добре знати свої права...

 

На офіційному сайті ПАТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ», на жаль, немає всього переліку послуг, які можна отримати пасажирам під час подорожі залізницею. Проте відповісти на усі питання, які турбують пасажирів, допоможуть Цивільний кодекс України, Закон України від 04.07.1996 № 273/96-ВР «Про залізничний транспорт»; Порядок обслуговування громадян залізничним транспортом, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1997 р. №252; Правила  перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, затверджені наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 27.12.2006 р. № 1196 та Правила поведінки громадян на залізничному транспорті, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10.11.1995 р. № 903.

Обслуговування на вокзалах

Як театр починається з роздягальні, подорож залізницею починається з приміщення вокзалу.

Вокзал (приміщення для пасажирів на проміжних станціях) залізниці - це комплекс спеціальних споруд, приміщень, обладнання, призначених для обслуговування пасажирів, надання їм платних послуг, управління рухом поїздів та розміщення персоналу.

До складу вокзального комплексу входять: посадочні платформи, пішохідні тунелі та мости, переходи через залізничні колії, багажні приміщення, частина прилеглої до споруди привокзальної площі.

Права на вокзалі

1. Якщо Ви маєте проїзний документ, то у Вас є право безперешкодного та безоплатного проходу до залів очікування, операційного залу, користування підземними та надземними переходами чи іншим обладнанням для пасажирів. Для осіб, які не мають проїзних документів, може запроваджуватися платний вхід до залів очікування та інших приміщень вокзалів.

2. Всередині вокзалу або в безпосередній близькості від вокзалу (пасажирської платформи) суб'єкт господарювання повинен забезпечити функціонування санітарних вузлів для безплатного користування пасажирів. Платні туалети та платні зали очікування підвищеного комфорту чи з додатковими послугами на вокзалах можуть відкриватися для функціонування тільки за наявності безкоштовних. Відкриття платних туалетів замість безплатних, зменшення площі безплатних залів очікування, що може привести до погіршення умов перебування пасажирів на вокзалах, забороняється.

3. Приміщення станцій, вокзалів, призначених для пасажирів та персоналу, повинні забезпечуватися в достатній кількості питною водою, що відповідає державним стандартам.

На вокзалах та в поїздах можуть здійснюватися роздрібна торгівля соками, напоями, пивом, дрібно фасованою продукцією та іншими товарами, надаватися додаткові послуги (зв'язку, замовлення таксі, резервування місць у готелях, перевезення окремих відправлень пасажирськими поїздами тощо) та у разі потреби обладнуватися для цього окремі приміщення. Відповідальні посадові особи органів санітарного нагляду повинні систематично проводити перевірку якості продуктів, напоїв, чистоти посуду тощо.

4. Медичні пункти на вокзалах, кімнати для тривалого відпочинку пасажирів, кімнати матері та дитини, комунальні приміщення, об'єкти громадського харчування та торгівлі, що  обслуговують пасажирів, повинні відповідати вимогам санітарного законодавства.

5. Працівники залізниць та суб'єктів господарювання повинні бути ввічливими щодо кожного пасажира, відправника та одержувача вантажобагажу, виявляти турботу та увагу до них, уживати заходів з метою усунення недоліків в обслуговуванні громадян незалежно від того, за яких обставин та з чиєї вини вони виникли.

6. На кожному вокзалі (пасажирській будівлі) на стенді розміщується розклад руху пасажирських поїздів, безпересадкових та причіпних вагонів по даній станції. Розклад руху пасажирських поїздів складається з двох окремих частин: прибуття поїздів на станцію та відправлення поїздів зі станції.

Інформація на стенді з розкладом відправлення пасажирських поїздів повинна включати всю інформацію по маршруту поїзда, також наявність у поїзді вагона-ресторану, вагона-бару, вагона-автомобілевоза, типи вагонів, що включені до складу поїзда, назва оператора чи операторів пасажирських вагонів у поїзді.

Усі зміни розкладу руху пасажирських поїздів, які є постійними з моменту внесення, повинні вноситись в розклад на стенді протягом 1 доби з моменту прийняття рішення про зміну розкладу руху.

На кожній станції пасажирам безкоштовно надається інформація про наявність місць на момент запиту в усіх поїздах, що відходять з цієї станції. Інформація про вартість проїзду надається через електронні довідкові системи або через довідкові бюро.

Інформація про поїзди (запізнення, про колію, на яку прибуває чи з якої відправляється поїзд, порядок нумерації вагонів тощо), повинна передаватися пасажирам через гучномовці, електричні й електронні табло.

Усна інформація про розклад руху пасажирських поїздів, вартість проїзду та перевезення багажу і вантажобагажу, наявність місць, запізнення поїздів, колію відправлення, прибуття поїзда, правила перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та інша надається безплатно. Проте письмові довідки, крім довідок про запізнення поїздів, видаються фізичним та юридичним особам за плату.

7. Якщо через запізнення поїзда Ви спізнились на роботу, зустріч тощо, письмові підтвердження про запізнення поїзда видаються на станції призначення пасажира при пред'явленні проїзного документа шляхом нанесення відмітки на ньому або на окремому бланку безпосередньо після прибуття поїзда. Без пред'явлення проїзних документів письмові довідки про запізнення поїздів не видаються.

8. У години доби з 22.00 до 6.00 в залах вокзалу можуть  знаходитися тільки особи, які мають залізничні квитки на сьогодні  та завтра, а також ті, що зустрічають та проводжають пасажирів. 

9. Для того, щоб підтримувати порядок, на платформах та в приміщеннях вокзалу забороняється: 

- смітити, кидати та залишати будь-які предмети на колії,  платформі, підлозі, підвіконнях, сидіннях у залі чекання; 

- пошкоджувати чи забруднювати майно залізниці; 

- розпивати спиртні напої, палити у невстановлених місцях; 

- створювати перешкоди працівникам вокзалу в проведенні  контролю за дотриманням Правил та виконанні ними службових  обов'язків; 

- продавати чи купувати квитки з рук; 

-  підходити ближче ніж на 0,5 метра до краю платформи після  оголошення про подачу чи прибуття поїзда до його повної зупинки; 

- самостійно перевозити ручну поклажу засобами перевезення  пошти чи багажу; 

- захаращувати зали, вестибюль вокзалу, проходи в залах чекання та платформи власною ручною поклажею;

- залишати особисті речі без догляду. Щодо речей, знайдених за  відсутності їх власника, вживаються заходи для встановлення їх  приналежності; 

- здавати на зберігання до автоматичних чи стаціонарних камер схову та заносити у вокзал зброю, вибухові, інфекційні,  радіоактивні речовини, бензин, гас, ацетон,спирт та інші  легкозаймисті та легкогорючі речовини.

Проїзд у вагонах  

1. Пасажир має право на шляху прямування пасажирського поїзда зробити зупинку, з продовженням придатності проїзного документу.

2. У купейних, плацкартних та м'яких вагонах пасажири всіх поїздів не менше трьох разів на день забезпечуються чаєм, цілодобово кип'яченою гарячою та охолодженою водою, а в загальних  вагонах - питною водою. 

3. Постільні речі у пасажирському вагоні (матрац, подушка, наволочка, ковдра, простирадло та рушник) видаються провідником вагона у разі сплати пасажиром за його власним бажанням у квиткових касах за користування такими речами. Доставка постільних речей на спальне місце пасажира і збирання її за 30 хвилин до  прибуття пасажира до місця призначення є обов'язком провідника  вагона. Провідник вагона повинен надавати допомогу в застиланні постільної білизни інвалідам, хворим, людям похилого віку та пасажирам з малими дітьми. 

У випадках, коли пасажир не оплатив вартості користування постільними речами у квитковій касі (при терміновому виїзді на похорон, у зв'язку з нещасними випадками з рідними чи близькими, у разі непередбаченої значної зміни графіка руху поїзда, у разі зміни на шляху прямування поїзда категорії вагона, у якому слідуватиме пасажир, тощо), він може сплатити за користування у вагоні постільними речами начальнику поїзда або провіднику вагона, який зобов'язаний видати пасажиру відповідний документ (квитанцію) про сплату.

4. Санітарно-гігієнічний та санітарно-технічний стан вагонів пасажирських поїздів, вагонів-ресторанів, вагонів приміських поїздів повинен відповідати вимогам санітарного законодавства (вагони повинні бути прибрані, постіль чиста, не повинно бути комах та гризунів тощо).

5. Щодо температури у вагоні, то згідно з пп.3.6, 3.11, 3.13 Державних санітарних правил і норм гігієни транспорту на шляху прямування, а також під час подачі поїзда на посадку в зимовий час і перехідний період температура повітря у вагонах усіх типів повинна бути на рівні +20 °С +/-2 °С, а влітку +24 °С +/-2 °С (тільки в вагонах, де є кондиціонери).

У вагонах із автоматичним включенням вентиляції або з устаткуванням для кондиціонування повітря, вентиляція повинна вмикатися автоматично в залежності від температури повітря у вагоні.

6.У разі виявлення технічної несправності вагона начальник поїзда повинен розмістити пасажирів на вільні місця у вагонах цього ж поїзда, у тому числі й у вагонах вищої категорії.

Згідно з п. 2.17. Державних санітарних правил і норм гігієни транспорту вагони, які мають незадовільний санітарний стан або з неусуненими недоліками, включати в пасажирський поїзд забороняється.

7. Не варто забувати про наявність «Книги скарг та пропозицій» як на вокзалі, так і у потязі. На вокзалах книга скарг і пропозицій розміщується на видному та доступному для громадян місці і видається на першу вимогу пасажира.

У поїздах книга скарг і пропозицій знаходиться у начальника поїзда та в завідувача виробництва (буфетника), вагона-ресторану (кафе) і видається пасажирам як начальником поїзда, так і через провідників (стюардів) вагонів та працівників вагона-ресторану (кафе).

Запізнення на потяг/плутанина з поїздами

Бувають ситуації, коли спізнилися на поїзд, проїхали свою станцію, або ж взагалі сіли не на свій потяг. Чи всі ці ситуації, окрім зіпсованого настрою, приведуть до додаткових витрат?

Якщо Ви помилково сіли у поїзд не того напрямку, що вказаний у проїзному документі, то Ви повинні покинути його на найближчій станції. У цьому разі начальник поїзда (старший стюард) складає акт, який дає право пасажиру повернутись назад до станції відправлення поїзда без оплати проїзду.

Якщо після повернення на станцію відправлення пасажир не встиг на поїзд, зазначений у проїзному документі, то він пред'являє проїзний документ та акт загальної форми для поновлення дійсності квитка та придбання нової плацкарти.

У виняткових випадках, з дозволу начальника поїзда, дозволяється посадка пасажирів у поїзд, якщо вони не встигли придбати проїзні документи в касі. При цьому посадка дозволяється тільки в штабний вагон з подальшим оформленням проїзду:  протягом 1 години з моменту відправлення поїзда з пункту формування (обороту) і протягом 30 хвилин - з проміжних станцій. Штрафи при цьому не стягуються.

Провідники (стюарди) вагонів зобов'язані попереджувати пасажирів не пізніше ніж за 30 хвилин до прибуття поїзда до станції призначення, указаної у проїзному документі. У разі стоянки поїзда на станції менше 5 хвилин пасажирам, які не здійснюють висадку, вихід на перон заборонено.

Про кожен випадок проїзду пасажиром станції призначення складається акт за підписом начальника поїзда, провідника (стюарда) вагона і пасажира, який засвідчується штампом начальника поїзда. Цим актом надається право пасажиру повернутися до станції призначення безплатно.

Якщо немає можливості скласти акт і пасажир повертається до станції призначення, зазначеної у проїзному документі, за власні кошти, повернення платежів за сплачену поїздку здійснюється у претензійному порядку. До заяви пасажира додається проїзний документ, за яким здійснювалась поїздка, та документ, що підтверджує оплату вартості проїзду до станції призначення.

Що робити, якщо квиток залишився у проводжаючого? 

Якщо проїзні документи пасажира після відправлення поїзда залишилися в особи, яка його проводжала, останній негайно, але не пізніше ніж через одну годину з моменту відправлення поїзда, повинен пред'явити їх начальнику станції (вокзалу), який коштом того, хто проводжає, дає телеграму (телефонограму) начальнику поїзда. На підставі телеграми начальником поїзда оформляються проїзні документи на весь шлях прямування.

Проїзні документи, пред'явлені особою, яка проводжала пасажира, гасяться штемпелем "Дійсність проїзного документа припинена по станції...".

Погашені проїзні документи повертаються тому, хто проводжає. Повернення платежів за вдруге придбані проїзні документи здійснюється тільки за заявою до перевізника за умови пред'явлення погашених і вдруге придбаних проїзних документів.

Погашення проїзних документів, пред'явлених пізніше ніж через одну годину після відправлення поїзда, не здійснюється.

Якщо протягом чотирьох годин після відправлення пасажира з початкової станції не буде одержана телеграма (телефонограма) від начальника вокзалу станції відправлення, то пасажир уважається безквитковим і зобов'язаний сплатити штраф та вартість проїзду від станції посадки до станції призначення начальнику поїзда або сплатити штраф і залишити поїзд.

Якщо час прямування пасажира до станції призначення становить чотири години і менше, пасажир вважається безквитковим, якщо за 30 хвилин до прибуття поїзда на станцію призначення не буде отримана інформація з пункту відправлення про пред'явлені проїзні документи особою, яка проводжала пасажира.

 Подорож – завжди пригода. Якщо Ви знаєте свої права й готові їх відстоювати, ця пригода повинна залишити виключно позитивні враження й спогади!

Леся ДУБЧАК

 

06 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів