Акція протесту профспілок на Закарпатті зібрала близько тисячі учасників

Акція протесту профспілок на Закарпатті зібрала близько тисячі учасників
Попереджувальна акція протесту профспілок Закарпаття розпочалася в трудових колективах в містах і районах. У день акції голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько зустрівся з головою облдержадміністрації Геннадієм Москалем, ознайомивши його з метою, завданнями та вимогами акції. Для отримання міжнародної підтримки були надіслані листи профспілкам сусідніх країн - Словаччини, Румунії, Угорщини, Польщі.

 

Заключний етап акції відбувся в центрі міста Ужгорода – на площі Театральній, де зібралося близько тисячі учасників – профактивістів, представників громадських організацій, що підтримують профспілки, мешканців обласного центру.  Біля пішохідного  мосту було облаштовано намет із символікою профспілок, де усі бажаючі могли отримати звернення учасників акції з вимогами профспілок.

Площа Театральна замайоріла прапорами Федерації профспілок України та Державними прапорами України. В руках учасників акції гасла: «Усім педагогічним працівникам – рівні умови праці», «Ні! – ліквідації медичних закладів! «Ні! – звільненню медичних працівників!», «Ні! – збагаченню нафтових і газових олігархів – за рахунок працівників культури!», «Субвенцію і дотацію – на оплату праці освітянам!», «Ні!! - медичним реформам за рахунок медиків!», «СТОП! – вірусу свавілля!» та інші. На відкритті акції прозвучав Гімн Федерації профспілок України.

Наступальний тон акції задав своїм  емоційним виступом голова облпрофради Володимир Фленько Він наголосив, що профспілки обурені різким погіршенням життєвого рівня населення, урядовими рішеннями про підвищення цін на природній газ на вимогу МВФ, тарифів на електроенергію, водо – і теплопостачання, житлово – комунальні послуги. «Пробуксовують» урядові реформи в охороні здоров’я, освіті,  пенсійному забезпеченні. Країну охопила корупція, масовим  стала рейдерство через суди.  Зокрема,  намагаючись отримати будівлю  профспілок на площі Народній, 5, Закарпатський обласний окружний адміністративний суд  приховав той факт, що у 2011 році згідно розпорядження Кабінету Міністрів України йому вже було передано в оперативне управління триповерхову будівлю по вулиці Другетів, 91 корисною площею понад  2 тисячі квадратних метрів. Але апетити зростають.

«Ми мовчимо – чиниться владне і судове свавілля», - було сказано в листівці обласної ради профспілок, яку отримали ужгородці напередодні акції протесту. В сьогоднішній складній ситуації профспілки налаштовані рішуче, і якщо уряд не дослухається до їх вимог  - розпочнеться масовий  збір підписів щодо недовіри йому.  

Емоційними, з оцінкою сьогоднішнього стану  і проблем окремих галузей, перспектив соціального діалогу влади і профспілок на всіх рівнях, ролі профспілок у соціально – економічному захисті людей , своїх майнових прав були виступи учасників акції: голови обласної ради машинобудівників та приладобудівників Василя Пазяка, вихователя дошкільної групи дитячого навчального закладу №20 міста Ужгорода Іванни Мартинюк, голови обласної профспілкової організації працівників культури Наталії Товтин, експерта з врегулювання соціально – трудових відносин облорганізації профспілки працівників охорони здоров’я Тиберія Лукача та інших. Окремі виступи переривалися аплодисментами, звучали вимоги профспілок.

На зібранні було прийнято звернення учасників акції, яке надіслано Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, роботодавцям.

На фото:     

- виступає голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько (ліворуч);

- учасники акції протесту профспілок Закарпаття;

- телеінтерв’ю під час акції.  

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради

 

10 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів