Закарпатський рентгенолог Надія Смик: "Болить плече? Чому не варто ігнорувати проблему!"

Закарпатський рентгенолог Надія Смик: "Болить плече? Чому не варто ігнорувати проблему!"
Плечовий суглоб – дуже вразливий: неправильний розподіл фізичного навантаження, важкі й виснажливі тренування, вірусні захворювання можуть призвести до порушень у структурних компонентах суглоба і стати причиною болю в плечі. Оніміння кінцівок, часткове або й взагалі повне знерухомлення – такі неприємні симптоми, на жаль, відомі багатьом. Коли слід терміново звертатися до лікаря і які при цьому обрати методи обстеження – питаємо у лікаря-рентгенолога Надії Смик.

 

– Пані Надіє, з якими скаргами найчастіше звертаються пацієнти, коли говоримо про плечовий суглоб?

– У старшому віці це, як правило, хронічні артрозні зміни, осифікуючий тенденіт, адгезивний капсуліт, а в молодих людей переважно це є травматичні пошкодження. І, як показує практика, молоді плечі описувати набагато важче, ніж старші, в тому відношенні, що вікові зміни є більш очікуваними. Бо якщо це травма, то можуть бути різноманітні пошкодження: дуже рідко буває так, що, допустимо, тільки сухожилок із ротаторної манжетки пошкоджений, як правило, кілька видів травм відбуваються одразу, одна нерідко «тягне» за собою іншу. Тобто, це зазвичай складні випадки, які вимагають дуже прискіпливої уваги з боку рентгенологів, бо тільки «повна картина» ситуації дозволить лікареві обрати максимально ефективний спосіб лікування.

– Так розумію, що при травмах вчасна діагностика – надзвичайно важлива?

– Узагалі рання діагностика у переважній більшості випадків – це запорука лікування, бо чим раніше виявити проблему, тим легше її усунути, призупинити процес, не допустити розвитку ускладнень. Це стосується в тому числі тих проблем, які виникають із віком: не треба затягувати до того, поки болітиме нестерпно, при найменших ознаках, приміром, артрозних змін слід звертатися до лікаря, і тоді результат буде відчутніший. 

Щодо травматичних пошкоджень плечового суглобу, то тут так само: хороший результат при лікуванні дасть тільки вчасна і рання діагностика, і тут однозначно слід проводити МРТ обстеження, бо таким чином можна отримати повну картину того, що трапилося. Якщо травму «запустити» й не лікувати, вона може потягнути за собою ланцюгову реакцію проблем: наприклад, нелікована травма може викликати адгезивний капсуліт, який є причиною сильних періодичних хронічних болів. 

– Часом при травмі плеча лікар призначає тільки рентген-діагностику, чи цього достатньо? Чи пацієнт сам може звернутися за додатковим обстеженням на МРТ?

– Пацієнт у будь-якому разі може звернутися до МРТ-кабінету й пройти обстеження та кваліфіковану консультацію! Щодо рентген-обстеження, то, не применшуючи й не переоцінюючи цей метод, можу сказати таке: нерідко рентген і МРТ крокують поряд і взаємодоповнюють один одного, але при травмах справді не слід обходитися тільки рентгеном. 

– А як щодо низькотеслових МРТ-апаратів?

– Трапляється таке, що травматологи скеровують на МРТ суглобів на низькотеслові апарати (зокрема, для нашої області 0,2 та 0,36, 0,4 Тесла). Порівнюючи на практиці зображення, отримані на такому приладі й на сучаснішому, можу відзначити, що низькотеслова картинка дуже часто недооцінює ступінь пошкодження структур плеча. Особливо це стосується суглобової губи. Тому якщо вже людина вирішила робити це обстеження, то краще робити високотеслове МРТ (1,5 Тесла), як у нашому центрі, бо так можна отримати максимальний результат. З ним, до речі, до речі, можна отримати консультацію лікаря не тільки тут, а й на рівні республіканських центрів, за кордоном тощо.

– Високотеслове МРТ здатне ще й виявляти різні хвороби на ранніх стадіях, зустрічаються такі й у плечових суглобах? 

– Звичайно! Прерогатива МРТ – це не лише діагностика травм, це ще й виявлення дуже багатьох захворювань, в тому числі на ранніх стадіях. Приміром, фахівець скерував пацієнта на МРТ із діагнозом артроз плечового суглобу. А вже рентгенолог на знімку бачить, що проблема не обмежується одним артрозом, є й запальні процеси суглобів, приміром, туберкульоз або ж артрит, що виникає на фоні ураження різними ревматологічними захворюваннями. 

– Спасибі, пані Надіє, за розмову, за роз’яснення, впевнена, вони будуть цікаві багатьом.

 

15 жовтня 2018р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів