У вас болить живіт? Поради від очільниці МОЗ України

У вас болить живіт? Поради від очільниці МОЗ України
Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун пояснила що робити, коли болить живіт...

 

"Ця проблема трапляється у всіх вікових групах і може вибити людину з колії на кілька днів, а якщо запустити проблему, то й на дуже тривалий час", — написала вона на своїй сторінці у Фейсбук.

За словами в.о. міністра охорони здоров'я, причин болю дуже багато — від непереносимості їжі та менструації до стресу чи алергії. Часто це можуть бути причини, які загрожують життю людини. Наприклад, запалення апендиксу, позаматкова вагітність або проблеми з серцем.

Тому при симптомах болю в животі обов’язково варто звернутися до вашого сімейного лікаря за консультацією і за потреби він направить вас до спеціалізованого фахівця.

"Серед найпоширеніших причин болю в животі — печія та здуття. З печією допомагають впоратись така група препаратів як антациди. Їх дія полягає в нейтралізації шлункової кислоти, яка й спричиняє печію. Варто завжди зважати, що ці препарати усувають лише симптоми. Вони не лікують причину болю і регулярно та довго їх використовувати не варто. В аптеках продають різні за вмістом антациди й здається, що їх можна обрати без консультації лікаря. Проте це не так. Вже наявні хронічні хвороби або спеціальна дієта можуть впливати на дію препарату. Тому допомогти розібратися може тільки лікар", — пише Супрун.

Якщо болі в животі вас непокоять часто й антациди не допомагають, необхідно терміново звернутись до фахівця. Ці препарати не лікують серйозні проблеми.

Вона зауважила, першою допомогою при здутты є не ліки, а зміна раціону й способу життя. Багато препаратів мають низьку ефективність і часто підхід до проблеми має бути індивідуальний. У випадках, коли корекція раціону не допомагає, а також є й інші неприємні симптоми, наприклад, діарея, закрепи, блювання, нудота варто обстежитись на екзокринну недостатність підшлункової залози, не достатню функцію щитоподібної залози та виключити наявність гельмінтів.

"Отже, якщо болить живіт — звертайтеся до лікаря. До речі, те, що біль в животі не варто знімати знеболювальними, бо це може ускладнити діагностику — міф. Проте усунення болю не має стати причиною не йти до фахівця на обстеження!" — підсумувала міністерка.

 

16 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів