Профспілки Закарпаття – на Всеукраїнській акції протесту профспілок у Києві

Профспілки Закарпаття – на Всеукраїнській акції протесту профспілок у Києві
Близько 20 тисяч спілчан з усіх областей України вийшли 17 жовтня на Всеукраїнську акцію протесту профспілок в місті Києві, організованою Федерацією профспілок України.

 

Велетенською ходою спілчани пройшли від пам’ятника Тарасові  Шевченку  до Будинку  Уряду у столиці України, вимагаючи від влади – РОБОТУ, ЗАРПЛАТУ, ГІДНЕ ЖИТТЯ. Серед них – 247 представників профспілок Закарпаття – освітяни, медики, працівники культури, інших бюджетних галузей, промисловості, агропромислового комплексу, сфери обслуговування,  зв’язку та інших галузей.

На   мітингу в Урядовому кварталі перед багатотисячним  пікетом,  який відкрив Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, усі виступаючі, розповідаючи  з трибуни про найболючіші проблеми в галузях, наголошували, що влада нарешті має почути свій народ. Зокрема, гострим і емоційним був  виступ єдиного представника від регіональних профоб’єднань -  голови Закарпатської облпрофради Володимира Фленька, який порушив питання соціального діалогу з органами влади, реагування на їх вимоги, ефективності протестних акцій профспілок.

На Всеукраїнському профспілковому віче було прийнято  вимоги, які передано керівництву  Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України:

1. Забезпечити пріоритетний розвиток вітчизняного виробництва для створення робочих місць в Україні.

2. Припинити економію на людині праці, встановити з 1 січня 2019 року, відповідно до норм вітчизняного законодавства та міжнародних зобов’язань держави:

- розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 5167 грн;

- мінімальний рівень оплати праці – не нижче  7700 грн;

- мінімальний розмір пенсії – 2840 грн.

3. Не підвищувати ціни на природний газ, паливо, тарифи на електроенергію та житло-комунальні послуги, транспортні послуги, коли люди не мають змоги заплатити.    Забезпечити захист населення через механізм субсидій.

4. Передбачити в Державному бюджеті України на 2019 рік видатки на освіту - 7% ВВП, охорону здоров'я - 5%, соціальний захист, стипендіальне забезпечення молоді, розвиток галузей економіки,  як визначено законами.

5. Невідкладно повернути борги по заробітній платі понад 100 тис. працівникам.

6. Припинити державне рейдерство профспілкового майна та наступу на права профспілок.

У Кабінеті Міністрів України відбулася зустріч уповноважених представників Всеукраїнського профспілкового віча з Віце – прем’єр – Міністром України  Павлом Розенком та  керівниками ряду Міністерств і відомств.  В ході діалогу голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько з позиції соціального діалогу гостро ставив питання життєдіяльності ряду галузей, соціального захисту людей в умовах урядових реформ  перед Міністром соціальної політики України Андрієм Ревою,   Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич, в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляною Супрун.

Профспілковий лідер області окремо акцентував увагу учасників діалогу влади і профспілок на питанні владного і судового свавілля щодо права власності на будівлю профспілок Закарпаття на пл. Народній, 5 в м. Ужгороді, нереагування на доручення Прем’єр – міністра України Володимира Гройсмана з цього питання, що викликало  негативний резонанс у міжнародних організаціях профспілок. Це  питання взяв на особистий контроль Міністр соціальної політики України Андрій  Рева.

Делегація від Всеукраїнського профспілкового віче попередила урядовців: якщо буде зволікання з розглядом профспілкових вимог, якщо й надалі ігноруватимуться  подані  ними пропозиції, профспілки вимушені будуть вдатись до масових протестних дій по всій країні, аж до проведення всеукраїнського страйку.

На фото:

- під час Всеукраїнської акції протесту профспілок в місті Києві.

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради

 

19 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів