Едемський сад на згаслому вулкані, або дослідження Чорної гори на Виноградівщині (ФОТО)

Едемський сад на згаслому вулкані, або дослідження Чорної гори на Виноградівщині (ФОТО)
Чорна гора – одинока, але така красива і благодатна. Кажуть, це всього-на-всього острівна гора, бо не є частиною жодних гірських хребтів чи масивів, до того ж давно згаслий вулкан.

 

Крім того - ще й ботанічні заказники загальнодержавного значення, частина Карпатського біосферного заповідника та унікальне місце зростання червонокнижних та рідкісних рослин, зокрема ясену білоцвітного, дикого винограду та ковили. Останню зазвичай можна зустріти в Західному Сибіру, Казахстані, Кавказі, Угорщині, Іспанії, Франції.

Гора нікого не обділяє своєю щедрістю. Для тих, хто вміє з нею поводитись, дарує справжні екзоти: солодку хурму, соковиті гранати, яскраві ківі…

Едемський сад на згаслому вулкані, або Польові дослідження Чорної гори (ФОТО) (хурма1)

На самому вершечку гори, під пекельним сонцем та завдяки щоденній кропіткій праці тут розмістився справжній фруктово-ягідний сад. Його власноруч створила «Господарка Чорної гори» Наталія Мартишинець-Бабота.

Виноград, якого тут вже більше 150 різновидів, став першим її вподобанням, а потім,  в якості експерименту тут з’явилися й інші фруктові дерева та кущі, які прижились і почуваються як удома. І не дивно, адже Виноградівщина - найтепліший регіон Закарпаття, та, певно, й вулканічна історія гори дає про себе знати.

Едемський сад на згаслому вулкані, або Польові дослідження Чорної гори (ФОТО) (виноград)

Викладені власними руками виноградні тераси вражають своєю кольоровою гаммою та різноманітністю сортів винограду: кишмишні (Каліфорнійський, Блек Фінгер), сорти японської селекції (Манікюр Фінгер, Сето Гігант, Кьохо), угорські Мускат Ада, Золодьондь.

Але якщо виноградом на Закарпатті не здивувати, то плантація хурми точно вражає. Соковитий сонячний фрукт характерний більше для тропіків, але тут чудово прижився. Можна скуштувати 24 сорти, привезені з Італії, Іспанії та Франції.

Едемський сад на згаслому вулкані, або Польові дослідження Чорної гори (ФОТО) (хурма2)

Справжнім скарбом є кущі інжиру, який також не є традиційним для Закарпаття, а широко поширений в країнах Середземномор'я, Близькому Сході та Середній Азії. 

Едемський сад на згаслому вулкані, або Польові дослідження Чорної гори (ФОТО) (инжир)

Едемський сад на згаслому вулкані, або Польові дослідження Чорної гори (ФОТО) (инжир1)

Через великий вміст йоду його навіть приписують людям, які мають проблеми зі щитовидною залозою. Історія потрапляння кожного саджанця унікальна, один, до прикладу, був знайдений в Італії в дорожній розщелині - молодий пагін пробив собі дорогу крізь прошарки дороги, до тепла та сонця.

Ростуть тут і вже зовсім незвичні для нас Пау Пау (банан Небраски), гість із Канади. 

А також Зізіфус Унабі, дерево молодості та здоров’я, плоди якого насичені аскорбіновою кислотою, корисною для зміцнення імунітету. Господиня хоче виростити і фісташки, але це в майбутньому.

Едемський сад на згаслому вулкані, або Польові дослідження Чорної гори (ФОТО) (тетя)

Таке різноманіття дивує і захоплює, а зважаючи на те, що це абсолютно екологічний продукт, бо навіть виноград не обробляється хімікатами, та й полив здійснюється відстояною після опадів водою, то справді можна сказати, що Чорна гора, руками пані Наталії, частує нас дарами природи. А ще тут почуваєш себе так затишно та спокійно, під охороною могутньої гори, вдалині від цивілізації та турбот!

Едемський сад на згаслому вулкані, або Польові дослідження Чорної гори (ФОТО) (хурма3)

Едемський сад на згаслому вулкані, або Польові дослідження Чорної гори (ФОТО) (хурма4)

Валентина Горнецькі, фото - Сергій Гудак

Укрінформ

 

20 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів