Реформування податкової міліції: стан і перспективи

Сьогодні в ДПА у Закарпаттській області відбувся брифінг першого заступника голови –начальника управління податкової міліції Юрія Мальцева з питань реформування підрозділів податкової міліції та їх завдань щодо виявлення та профілактики злочинності у сфері оподаткування.

 

Як зазначив керівник податкової міліції області, на виконання відповідних директив ДПА України в області проведено заходи щодо реформування підрозділів податкової міліції. На 30 відсотків скорочено особовий склад, змінено структуру. Тепер у області діє управління податкової міліції ДПА та Ужгородський відділ. Їх завдання все більше наближаються до служби податкових розслідувань.
Враховуючи зміни в законодавстві про державну податкову службу, обмеження участі працівників податкової міліції у проведенні перевірок, пріоритетність налагодження партнерських відносин з платниками податків, діяльність підрозділів податкової міліції тепер націлена на профілактику, попередження злочинності у сфері оподаткування, налагодження тісної взаємодії з митними органами та іншими правоохоронними органами з метою протидії ухилянням від сплати податків.
Протягом січня – жовтня 2005 року підрозділами податкової міліції ДПА у Закарпатській області виявлено 112 злочинів у сфері оподаткування, в т.числі :ухилення від сплати податків (ст. 212) – 29,- незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів (ст. 204) – 24, - ухилення від повернення виручки в іноземній валюті (ст. 207) – 5, - легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (ст. 209) – 6;- незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного збору (ст. 216) – 11;- інші злочини – 37. По виявлених злочинах порушено 89 кримінальних справ, з яких по статтях, що підслідні податковій міліції – 62.
Із загальної кількості порушених кримінальних справ за ухилення від сплати податків по 9-ти встановлено суму несплачених податків та зборів понад 1 млн. грн. Загальна сума нанесених збитків по цих справах становить 135 млн. 811,7 тис. грн.
У розрізі галузей економіки найбільше злочиеів виявлено: у лісопромисловому комплексі – 26, у сфері зовнішньоекономічної діяльності – 33, у сфері обігу підакцизної продукції – 40, банківській та кредитно-фінансовій – 7.
Фактично стягнуто по кримінальних справах, що порушені у поточному році 4 млн. 218,0 тис. грн., а також 1 млн. 143,0 тис. грн. – по кримінальних справах, що були порушені у минулих роках.
Слідчими податкової міліції області у поточному році було прийнято до провадження 138 кримінальних справ.Закінчено провадженням 48 кримінальних справ : 42 – направлені до суду (21 – з обвинувальним висновком, 21 – для звільнення від кримінальної відповідальності), 6 – закриті.
У процесі здійснення заходів щодо боротьби з тіньовою економікою з незаконного обігу вилучено товарно-матеріальних цінностей на суму 2,2 млн. грн. , в т.числі : алкогольна продукція – 652,6 тис. грн.; тютюнові вироби – 119,0 тис. грн.; побутова техніка – 74,6 тис. грн.; інші ТМЦ – 1 млн. 198,3 тис. грн. Припинено діяльність 25 підпільних цехів по виробництву фальсифікованої продукції, у т.ч. 20 – по нелегальному виробництву алкогольної продукції. По виявлених фактах підпільного виробництва алкогольної продукції порушено 21 кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ст. ст. 204, 216 КК України.
Припинено діяльність 83 фіктивних фірм (37 – в межах області, 46 – за межами області) та 6 конвертаційних центрів. Відшкодовано нанесених збитків внаслідок діяльності ФСПД на суму 943,0 тис. грн. Порушено 15 кримінальних справ відносно посадових осіб СПД, які шляхом використання фіктивних фірм ухилялися від сплати податків.До Господарського Суду подано 9 позовних заяв про визнання недійсними угод між фіктивними підприємствами та реально існуючими суб’єктами господарювання, 2 з яких уже задоволено.Також до Господарського Суду подано 39 позовів про скасування державної реєстрації або визнання недійсними реєстраційних документів фіктивних суб’єктів господарювання. 31 такий позов судом задоволений .
Ю.В.мальцев відповів на запитання журналістів.

Прес-служба ДПА у Закарпатській області

 

17 листопада 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів