П’ять кроків, аби Ви відчули себе набагато щасливішими

П’ять кроків, аби Ви відчули себе набагато щасливішими
Але ми всі є різними: те, що робить щасливим одну людину, може зіпсувати життя іншій...

 

Існує безліч суперечливих і почасти суб'єктивних порад, та що ж потрібно зробити для свого щастя? Просто відкинути чужі рекомендації, зосередитися на власній енергетиці та ознайомитися з науковими фактами.

Алекс Корб, нейробіолог з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, вивчив вплив на мозок різних стратегій досягнення щастя. Отримані результати можуть чимало надати інформації про те, як насправді ми його відчуваємо.

Згідно з дослідженнями Корба, ваші думки і емоції надають величезного ефекту на цілком несподівані частини мозку.

Наприклад, провина і сором активують ділянку мозку, відповідльну за винагороду. Це пояснює те, чому ми прагнемо приймати всю провину на себе. З іншого боку, занепокоєння підвищує активність префронтальної кори (раціональної частини мозку). Через це ми можемо контролювати себе в стані бентеження часом краще, ніж коли ми не робимо нічого.

  1. Подяка народжує щастя. Я не стверджую, що занепокоєння, провина і сором – це шлях до щастя. Ті приклади лише ілюструють, чому ми піддаємося певним думкам і емоціям. Справжній антидепресант для нервової системи – це подяка. Вдячність підвищує рівень серотоніну і дофаміну – а це «щасливі» гормони і складові антидепресантів. Вражаюче те, що подяка ефективна навіть тоді, коли все в житті якось не складається. Причина полягає в тім, що ви не зобов'язані відчувати спонтанну вдячність, аби викликати потрібні хімічні процеси в мозку; потрібно лише змусити себе думати про щось цінне у вашому житті. Такий потік думки надає мозку установку на відчуття щастя.
  2. Усвідомлення негативних емоцій зменшує їх силу. Просто маркувати свої негативні емоції – це вже дуже корисно. В одному з досліджень учасники проходили томографію в процесі усвідомлення своїх недобрих почуттів. Коли вони давали їм назви, то префронтальна кора активізувалася, а мигдалеподібне тіло (там генеруються емоції) – заспокоювалося. Це працює не тільки з особистими переживаннями. Коли ми промовляємо чужі емоції, це заспокоює й інших людей. До аналогічної техніки часто вдаються представники ФБР при звільненні заручників.
  3. Прийняття рішень поліпшує настрій. Так само, як і усвідомлення емоцій, прийняття рішень долучає префронтальну кору, заспокоює мигдалеподібне тіло і лімбічну систему. Головне – орієнтуватися на «доволі хороше» рішення. Якщо будете прагнути до перфекціонізму, то спровокуєте стрес. Це давно відомо, але сьогодні такий момент можна пояснити і з наукової точки зору. Ухвалення «доволі хорошого» рішення відображається в дорсолатеральній префронтальній корі і дає право відчувати себе впевнено. Натомість як ідеальний вибір підсилює вентромедіальну фронтальну активність – а це означає, що емоції домінуватимуть в процесі прийняття рішень.
  4. Допомога допомагає. Коли ви виручаєте своїх колег, ви робите щасливими не тільки їх, але й себе. Допомога стороннім людям – це прилив окситоцину, серотоніну і дофаміну, кожен з яких забезпечує позитивні емоції. Згідно з гарвардським дослідженням, якщо співробітник допомагає іншим, то він в десять разів старанніше концентрується на роботі і має на 40% більше шансів отримати підвищення. А люди, схильні до соціальної допомоги, виявилися щасливішими в періоди сильного стресу. Лишень варто переконатися, що такою підтримкою ви не перевантажуєте себе – і тоді це вірний шлях до щастя.
  5. Мозок любить дотики. Люди – соціальні тварини, тож соціальна ізольованість сприймається так само, як і фізичний біль. При цьому активізуються передня поясна кора і острівцева доля. А дотик мозок інтерпретує як суспільне схвалення. Дотик – прямий шлях до вироблення окситоцину, що заспокоює мигдалеподібне тіло і, відповідно, емоції. Навіть є такі дослідження, що коли ми тримаємо руку милої для нас людини, то мозок менше сприймає біль. Можна вважати, що це недобра новина для соціально ізольованих людей, але навіть масаж збільшує рівень серотоніну майже на 30%. Дотики зменшують стрес і хворобливі відчуття, поліпшують сон та усувають стомленість.

Загальна картина. Доробки Алекса Корба вкотре наголошують на тому, наскільки унікальний наш мозок. Учений підбив підсумки свого дослідження і заявив: «Усе пов'язано. Подяка поліпшує сон. Сон усуває біль. Коли немає болю – з'являється гарний настрій, котрий зменшує роздратованість і підвищує зосередженість. Тож ми ефективніше приймаємо рішення. Відтак зникає тривожність, і ми отримуємо задоволення. Задоволення забезпечує нас речами, за які ми вдячні – і так все рухається по спіралі. Коли ти задоволений, ймовірно, тобі заманеться спілкування. Зрештою ти будеш щасливим».

Джерело: "Новий час"

 

21 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів