АТОшники Закарпаття підготували три Звернення до влади та Порошенка

АТОшники Закарпаття підготували три Звернення до влади та Порошенка
Закарпатські учасники АТО занепокоєні ситуацією зі забезпеченням сімей АТОшників, створенням військового батальйону на Берегівщині, ситуацією з подвійним громадянством держслужбовців тощо.

 

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція голів районних організацій АТО Закарпаття, зокрема Іршавського, Виноградівського районів. м.Ужгорода. Учасники оприлюднили звернення до влади та Президента. Йдеться про ситуацію із забезпеченням АТОвців, їх сімей, створення військового батальйону на Берегівщині, ситуацію з подвійним громадянством держслужбовців тощо.

Михайло Боднар, ГО «Захисники рідної вітчизни» поінформував, що АТОвці підготували три звернення до влади і мають намір у разі ігнорування прав військових та напруженої ситуації області, перейти до більш активних дій—акцій та протестів. Одна з проблем, яка хвилює АТОвців – це пільги на опалення та забезпечення дровами сімей, які втратили годувальників на війні чи військових з інвалідністю.  

«Два роки поспіль держава виділяла по 2,5 тис.грн. на тверде паливо атовцям, незалежно від того, живе він на квартирі, чи в домі. Але зараз аргументують тим, що у бюджеті недовиконання і немає грошей, - каже Михайло Боднар. – Тільки в Іршаві три великі лісогосподарські підприємства, які декларують перевиконання плану.  Але прості люди цього не відчувають. Ми з колегами порадилися і вирішили зробити флеш-моб: будемо перевіряти статки керівників лісогосподарств, лісництв, їхніх родичів, кільки у кого статків. І надішлемо Міністру екології всю інформацію. Бо у кожному районі було відмовлено атовцям у дровах. У нас, зокрема, 7 загиблих і 5 інвалідів 2-ої групи, яких мали забезпечити твердим паливом. Я отримую 58 грн. субсидій на опалення, вдова загиблого у Донецькому аеропорту - 38 грн». За словами Михайла Боднара, якщо не будуть видані дрова сім’ям загиблих та інвалідів АТО, сам атовці візьмуть шини і поїдуть до столиці.

  Непокоїть військових ситуація з роздмухуванням українсько-угорського конфлікту на Закарпаття. «Ми звертаємося до нашої влади, до Головнокомандуючого і до Генштабу з таким проханням: на території Берегівського району розташувати стаціонарну військову частину, навіть військових Нацгвардії. Раніше було обіцяно, що там буде розташований один з підрозділів 128-ої бригади. Ми просимо виконати обіцянку,- каже Микола Вовканич, ГО «Військово-спортивне виховання молоді». – Ситуація  з «угорськими настроями» в краї серйозна і останнім часом «дуже роздмухується».

Якщо до Нового року військову частину на Берегівщині не розташують, АТОвці обіцяють зібрати добровольчий батальйон і самим все організувати. «Нас із Закарпаття провоювало понад 5000 осіб, знайдеться тих 400 чоловік», - додав Микола Вовканич. Він каже, що організації військових не раз зверталися до СБУ що видачі угорських паспортів, особливо непокоять військових чиновники та депутати, які керують, мають доступ до таємної інформації і водночас є громадянами інших країн. Також АТОВці пропонують замінити прапори інших держав на адмінбудівлях в області на червоно-чорні, як це зробили в деяких областях України

Михайло Мирошниченко, ГО «Спілка учасників бойових дій» каже, що з розумінням ставляться до пересічних закарпатців, які не можуть заробити грошей для утримання сімей в Україні і їдуть на заробітки завдяки паспортам інших держав. Але зовсім інша річ- держслужбовці, які мають захищати інтереси свої держави. «Вони продадуть нас у першу чергу,- каже Михайло Мирошниченко. – Тому звертаємося до Президента вирішити цю проблему».

Ще одне з нагальних питань, яке турбує АТОвців –медичне забезпечення. «Є укази і розпорядження про безкоштовне лікування чи забезпечення ліками АТОвців, - каже Василь Павлюк, - Чи то навмисно чи через халатність влада не звертає на ці питання е увагу. 50 тис. грн. минулого року виділено, щоб бійці АТО могли придбати ліки, зараз цього нема. Насторожує той факт, що влада живе у віртуальному світі. Одне прохання до неї-- повернутися обличчям до людей і піти на зустріч кожному, хто ризикував життям і захищав Україну». 

Джерело: Ужгородський прес-клуб реформ

 

23 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів