Ужгородський національний університет долучився до проекту сприяння академічної доброчесності в Україні

Ужгородський національний університет долучився до проекту сприяння академічної доброчесності в Україні
У середу, 24 жовтня, у залі засідань Вченої ради відбувся круглий стіл «Чесність починається з тебе» для студентів та старост першого курсу всіх відділень факультетів УжНУ. До круглого столу долучилися: проректор з науково-педагогічної роботи Олександр Рогач, заступник міського голови м. Ужгород Олександр Білак, представники від проекту сприяння академічної доброчесності в Україні (SAIUP) Марта Томахів, Юлія Власенко та Назар Заплатинський.

 

Організатори проекту називають місією їхньої роботи формування нової академічної культури, яка базуватимуться на довірі, чесності, прозорості, реальному навчанні, справжній науковій роботі. Системні зміни в українській освіті, від яких виграють всі учасники академічного процесу – студенти та учні, викладачі та вчителі, університети та школи. 

Відкрив захід проректор Олександр Рогач: «Як на мене, сьогоднішній круглий стіл дуже важливий для вашого розуміння мети свого навчання та майбутнього здобуття професії. І багато речей, яких ви почуєте сьогодні, будуть корисними для вас. Для мене поняття академічної доброчесності передусім значить чесність студентів у навчанні і чесність викладачів у їхній роботі. Оскільки питання академічної доброчесності не може стосуватися представників тільки одного напрямку освітнього процесу, воно стосується всіх. Чесність полягає у відмові від списування, використання чужих думок тільки з посиланнями, відходу від плагіату, усунення завищення чи заниження оцінок студенту. Зараз питання академічної доброчесності закріплено на законодавчому рівні у  законі «Про освіту». 

Марта Томахів підготувала для студентів цікаву презентацію на тему академічної доброчесності: «Ми приїхали сьогодні до вас, щоб почути ваше розуміння і думки щодо академічної доброчесності, і послухати, яким чином ви бачите себе в цій парадигмі. Наш проект почав свою роботу у 2016 році і триватиме 4 роки. Зараз ми працюємо з 15 університетами і в червні 2018 року ми підписали меморандум про співпрацю із Ужгородським національним університетом, тому сподіваємося на плідну роботу та впровадження принципів академічної доброчесності. Наш проект складається з трьох компонентів. Перший компонент – це створення суспільної підтримки академічної доброчесності (брендинг), другий компонент – це розвиток навичок зі створення університетської бази академічної доброчесності зі застосуванням міжнародних практик (освіта), третій компонент – це норми та виконання норм на рівні університету та нормативні реформи на рівні Міністерства».

 

Наприкінці круглого столу студенти мали змогу задати питання представникам проекту. Також із старост першого курсу було сформовано групу, яка займатиметься популяризацією академічної доброчесності в УжНУ.

Ганна Фельцан, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

24 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів