У Сваляві ще живуть ті, хто пам’ятає, як місто у 1944-му від фашистів визволяли

У Сваляві ще живуть ті, хто пам’ятає, як місто у 1944-му від фашистів визволяли
Свалявчани цю подію тої далекої пори не викреслили зі свого життя, вони й цьогоріч народною пам‘яттю у центрі міста вшанували визволителів.

 

Уже сімдесят чотири роки відділяє нас від того жовтневого дня, якому для кожної української сім’ї судилося стати визвольним: Україну від німецько-фашистських загарбників було звільнено у 1944 році. Хоча велика кровопролитна війна ще тривала, але вже на полях Європи, у нас тим часом починалося мирні будні. До речі, безжальне її колесо прокотилося по українській землі, залишивши за собою розруху і безліч людських жертв. Про це сказано, написано та показано у фільмах і кінохроніці дуже багато: як у нашій країні, так і за кордоном.

Справжній масштаб цих великих втрат неможливо оцінити. Та навіть всевладний час не в змозі стерти із нашої пам’яті згадку про ті страшні, героїчні та страхітливі події. Нам ніколи не забути цієї трагедії. Пам’ятаємо воєнні події тої жовтневої пори також і на території Свалявщини. Визволенню нашого краю від окупантів, як уже було сказано, передували бої по всій Україні, у Карпатах, де полягло мільйони бійців і мирних їхніх жителів. Ця важлива подія (28 жовтня 1944 року війська з боями перетнули кордон і погнали фашистів далі), яка вважається вигнанням з нашої землі ворога, зафіксована Указом Президента 20 жовтня 2009 р.

А ще вона є доброю нагодою вшанувати усіх доблесних оборонців і визволителів у роки Другої світової війни. Згадати тих, хто виявляв небувалий героїзм на бойових рубежах, хто відбудовував наш край, рідне місто та села району в повоєнні часи. Ні біль кривавих втрат, ні радість великих перемог не забулися за цей час, адже пам’ять про подвиги наших батьків, дідів, братів і сестер (добровольців у тому числі), вдячність за життя на вільній землі не мають історичного терміну давності – вони вічні...

Тож минулої середи кошики квітів до обеліска Слави поклали голова райдержадміністрації Олександр Дідович, заступниця керівника районної ради Клара Стегура, секретар міськради Олександр Кепенач, очільник ветеранської організації Свалявщини Михайло Канчій. Присутні скорботно схилили голови у знак пам‘яті перед тими, хто визволяв тієї буремної осені сорок четвертого року нашу рідну Сваляву, хвилиною мовчання вшанували усіх співвітчизників, полеглих у боротьбі за честь і свободу України, усіх невинних жертв, чиє життя обірвала Друга світова війна.

Іван Нагірняк

 

25 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів