Об’єднані територіальні громади Закарпаття порахують свою готовність до інвестицій

Об’єднані територіальні громади Закарпаття порахують свою готовність до інвестицій
Зокрема мова йде про право ОТГ на випуск власних облігацій.

 

В українському парламенті зареєстрований законопроект про облігації фондів місцевого розвитку №9023, прийняття якого дасть змогу громадам залучати місцеві позики для реалізації проектів. За цим законом громади матимуть право випускати свої облігації.

«Ми розробили один онлайн-калькулятор, який дозволяє ОТГ порахувати свою інвестиційну готовність. А в новому законопроекті передбачили можливість торгувати цінними паперам. Бюджети окремих ОТГ зросли в десятки разів. Ті, хто фінансово самостійні - можуть втілювати складні інфраструктурні проекти. Та менш успішні, але перспективні, також отримують шанс росту. Приміром, кілька сусідніх громад, чи навіть з різних куточків країни, хочуть запустити спільний або схожий проект. Вони проходять всі необхідні процедури аудиту, готують і захищають бізнес-план, оголошують про емісію. Але управління цим проектом вони здійснюють не самостійно, а створюють спеціальний фонд, який від імені громад і під контролем Мінфіну та Нацкомісії з цінних паперів розпоряджається грошима», - вважає експерт з питань публічних послуг швейцарсько-українського проекту DESPRO В'ячеслав Козак

Водночас експерти вважають, що такі інструменти, як доступ ОТГ до грошей через інфраструктурну субвенцію та Державний фонд регіонального розвитку - тимчасові.

У громадах, принаймні в тих, які були створені кілька років тому, вже працюють управління стратегічного розвитку, які повинні не тільки шукати та залучати грантові проекти, а й розробляти інвестиційні пакети. 

"Дороги, мости, утеплення, альтернативна енергетика, навіть культурологічні чи тематичні парки - все це може бути основою росту для громади та інвестиційним проектом, придатним до реалізації. Тому випуск місцевих облігацій  - нове вікно можливостей для модернізації і розвитку громад", - пише портал "Децентралізація".

 

26 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів