Головний митник Закарпаття: Реконструкція пунктів пропуску в області – тема овіяна туманом інсинуацій

Головний митник Закарпаття: Реконструкція пунктів пропуску в області – тема овіяна туманом інсинуацій
Взявши участь у програмі «Громадський контроль» на телеканалі М-студіо, Станіслав Балуєв, начальник Закарпатської митниці ДФС серед іншого розповів про машини на іноземних номерах, реконструкцію пунктів пропуску, надходження до обласного бюджету та кошти для дорожнього експерименту від митниці. Наразі однією з актуальних та найбільш обговорюваних тем є реконструкція пунктів пропуску у зоні діяльності Закарпатської митниці ДФС. Ось декілька зауважень щодо цього процесу від начальника митниці.

 

– Насамперед згадаю, що реконструкція пунктів пропуску на Закарпатті планувалася ще до Євро-2012. Перші проектні роботи були зроблені в 2008-2010 роках, однак потім в державі змінили вектор фінансування, і більше приділили уваги пунктам пропуску на кордоні з Росією, Білоруссю та Польщею. Таким чином фінансування на реконструкцію пунктів пропуску в області було, так би мовити, перекрито. Відтак у 2016-му було виділено кошти ЄС на реконструкцію пунктів пропуску «Ужгород» та «Лужанка», але доля цих коштів така, що контракт після 2016 року не був пролонгований європейською стороною, а у 2018 дію контракту зовсім припинено, – зазначає Станіслав Балуєв.

За словами начальника митниці, у тому, що не вдалося продовжити контракт багато хто звинувачує митників, проте митники добросовісно виконували свої зобов’язання щодо контрактів як з європейською комісією, так і підрядниками. Однак зараз усім зрозуміло, що продовжити без фінансування будівельні роботи неможливо.

Минулоріч все ж з’явився шанс, що ПП «Лужанка» та «Ужгород» буде реконструйовано – у Законі про Державний бюджет України на 2017 рік, в статті 11 була закладена така норма, що 10% від перевиконання індикативних показників формує спеціальний фонд ДФС України. Тож зараз, у 2018 році, з цього фонду, напрацьованого минулоріч, ДФС має змогу реконструювати ці пункти пропуску. Нещодавно на реконструкцію «Лужанки» виділено 60 млн грн, на «Ужгород» – 50 млн грн.

Керівник Закарпатської митниці зазначає, що наразі вдалося реанімувати реконструкцію пунктів пропуску і виділені кошти варто якомога швидше і правильно освоїти цьогоріч. Потім, вже у 2019-му, митниця знову планує просити решту коштів в уряду та керівництва ДФС для продовження робіт, але вчасно і у відповідний період – на початку весни, коли можна спокійно, правильно з точки зору будівельників продовжити реконструкцію. Таким чином, якщо задум вдасться, і все вийде, наступного року закарпатці побачать достойні умови для перетину громадянами кордону в цих пунктах пропуску.

Варто зазначити, що завдяки фінансуванню, яке отримала Закарпатська митниця ДФС, ведеться і ряд інших робіт в пунктах пропуску, зокрема, «Тиса» та «Ужгород», а саме: будівництво стаціонарних скануючих установок, реконструкція естакади, проводиться будівництво майданчиків під вагові системи. Таким чином, незабаром на кордоні вже буде помітно певний результат. 

Повна версія інтерв’ю:

ДФС у Закарпатськiй областi

 

29 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів