Громадські бюджети Ужгорода-2019: що цікавого пропонують ініціативні ужгородці?

Громадські бюджети Ужгорода-2019: що цікавого пропонують ініціативні ужгородці?
Облаштування прибудинкової території, дитячих та різного роду спортивних майданчиків, енергоощадні та культурні заходи – це ті громадські проекти, які подали ініціативні ужгородці на розгляд у рамках Бюджету громадської ініціативи м. Ужгорода на наступний рік. Голосування за проекти розпочинається вже у понеділок, 5 листопаді і триватиме до 18 листопада.

 

Нагадаємо, бюджет міських ініціатив дозволяє мешканцеві взяти участь у тому, як і де бюджетні кошти можуть використовуватися для поліпшення життя міста. Для цього слід розробити і подати свій проект і зібрати необхідну кількість голосів. Проекти, які найбільше підтримають мешканці, реалізовують із бюджету Ужгорода.

Подібну демократичну ініціативу у нашому місті започаткували у 2016 році. Вона отримала численні схвальні відгуки. Ще б пак: містяни, які досі тільки споглядали-критикували-байдуже спостерігали (оберіть, кому що до душі. – Авт.), отримали можливість самим долучитися до всього нелегкого процесу підготовки проекту. Це ж потрібно не тільки придумати ідею, а й спланувати покроковий шлях її реалізації, починаючи від кошторису й закінчуючи безпосередніми роботами.

Загалом ажіотажу серед ужгородців під час першої такої ініціативи вистачало: в соцмережах одні мешканці закликали інших підтримувати ті чи інші проекти, долучатися до голосування, обговорювали та схвалювали ідею.

Про те, як вдалося втілити схвалені проекти, ми напишемо додатково (візьмемо «на перо» дослідження цієї теми вже в найближчому майбутньому), наразі ж коротко оглянемо, що пропонують ужгородці зробити в рідному місті в 2019 році.

Розглянемо проекти за тематичними групами.

Усе для дозвілля діток

Із 13 поданих проектів 4 стосуються облаштування прибудинкових територій та побудови дитячих майданчиків. Таким є перший зареєстрований проект «Облаштування прибудинкової території - "ЕКОЛЕНД ярду". За документом, на площі Корятовича,25 мають з'явитися паркові лавиці, доріжки, освітлення, озеленення. Благоустрій цієї території передбачає і поліфункціональний релаксний двір з вело\скутерпаркуванням, майданчик для дітей, гостей і жителів міста з казковими етнічними персонажами чи закарпатськими звірятами. Вартість - 262 тис грн.

Два дитячі майданчики пропонують облаштувати мешканці на вул. Марії Заньковецької, 4 (121,7 тис грн), на вул. Перемоги, 149 (469 тис грн) та  по вул. Академіка  Корольова, 5,7  (469,7 тис грн).

Спорт у маси

5 проектів спрямовані на підтримку здорового способу життя. Так, один із проектів має назву  «Створення мережі баскетбольних майданчиків Ужгорода (1 етап). Як зазначає розробник, у місті нема жодного доступного баскетбольного майданчика, і це при тому, що цим видом спорту займається понад 200 дітей. А ще баскетбол – прекрасна альтернатива гаджетам і найкраща інвестиція у здорове майбутнє. Перший етап, за умови, що проект здобуде перемогу, обійдеться в 1 млн. 486 тис. грн.

Так само відірвати діток від планшетів та ноутбуків покликаний проект «Рекреація та розвиток шкільної та університетської молоді через флорбол». Він передбачає безоплатний простір для заняття флорболом – командним видом спорту (один із різновидів хокею), в якому спортсмени грають пластиковим м’ячем, удари завдають ключкою. Ціль гри: забити м’яч у ворота суперника. Вартість виконання проекту – майже півтора мільйона гривень.

Побудову сучасного тенісного корту на базі УЗОШ № 20 - Ліцею "Лідер" ініціює ще один розробник. Проект вартістю 499 тис. грн. передбачає створення огородженого майданчика з тенісним кортом (з освітленням) на не використаній території навчального закладу. Тут можна буде грати не тільки в теніс, а і в баскетбол, бо майданчик передбачає акрилову або гумову поверхню.

Цікавим є й проект побудови Інклюзивного спортивного майданчика - створення у місті інтегрованої спортивно-ігрової зони відпочинку для осіб з особливими потребами, а також дітей та громадян-мешканців міста (478 тис. грн). Ще один проект передбачає встановлення штучного покриття для мультиспортивного майданчика для безпечного зайняття спортом (футбол, баскетбол, волейбол) для дітей та дорослих та облаштування вуличного освітлення для даного майданчика (499 тис. грн).

Безпека, комфорт і культура

Ще два проекти спрямовані на забезпечення безпеки та громадського порядку в місті й передбачають встановлення відеоспостереження в житлових кварталах.  Проект Енергоощадний будинок передбачає заміну вікон на сучасні енергозберігаючі по вул. Минайській, 15 (499,6 тис грн).  

Культурний проект запропонований тільки один - Форум-фестиваль “Місто щасливих дітей”. Розробник проекту пропонує 1 червня перетворити Боздоський парк на гостинне «місто» зі справжніми «вулицями» та насиченою інтелектуально-творчою, просвітницькою, екологічною, науково-технічною програмами. Вартість проекту - 733 тисячі 750 грн.

Детальніше ознайомитися з проектами можна на офіційному сайті Ужгородської міської ради https://uzhgorod-budget.e-dem.in.ua/#/ . Тож долучайтеся до громадської ініціативи і обирайте той проект, який саме вам найбільше до душі!

uzhgorod.net.ua

 

02 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів