Шато "Чизай": історія створення однієї з візитівок Закарпаття

Шато "Чизай": історія створення однієї з візитівок Закарпаття
Тут фермери вирощують виноград з 13 століття у таких же кліматичних умовах, як і винороби в Бургундії та на півдні Шаблі у Франції. На рік завод виробляє близько 2 тис тонн вина.

 

 "Чизай" — одна з небагатьох українських компаній, яка для виробництва вина використовує лише свій виноград, називає площу виноградників і позиціонує Закарпаття як край виноробів. Про це інформує "Економічна правда" https://www.epravda.com.ua .

 

Фермери вирощують виноград з 13 століття у таких же кліматичних умовах, як і винороби в Бургундії та на півдні Шаблі у Франції

 Засновником підприємства є 66-річний Геннадій (Хуго) Гутман. Чоловік живе і в Україні, і в США. У профілі компанії в публічних реєстрах у графі "Адреса засновника" вказано: "Район Бруклін, Нью-Йорк". Зрештою, це не заважає Гутману успішно управляти одним з найвідоміших в Україні винних брендів.

 

 У 1995 році кілька бізнесменів купили ділянку для заводу з виробництва алкогольних напоїв. Сподівалися, що зможуть виробляти пиво і вино. "Я швидко зрозумів, що вино не терпить конкуренції, тому потужності для виробництва пива були перенесені в інше місце", — розповідає власник шато. У середині 1990-х років, у Береговому було важко знайти навіть цеглу для заводу, тому її доводилося імпортувати з Угорщини. Шато "Чизай" знаним не лише на Закарпатті, а й за кордоном. Зараз винарня підкорює ринки США, Канади, Австралії, Ізраїлю, Нігерії та країн ЄС. Винарня має дві лабораторії якості. Крім того, виробництво контролює голова асоціації сомельє Угорщини Золтан Шлезак. 

 

На 272 гектарах шато "Чизай" — 1 млн саджанців, які потребують постійного догляду. Інвестиції в один гектар становили близько 10 тис дол. Саджанці були куплені в Австрії. Компанія "Чизай" єдина в Україні на початку 2000-х придбала комбайн для автоматичної посадки винограду. Після того тривалий час надавала послуги виноградарям південних областей України. Спочатку винарня не мала власної сировини і жила без виноградників кілька років. "Ми починали із заготівлі 8-9 тис тонн винограду по всій Україні. Купували в Угорщині, Словаччині, Македонії. Випускали понад 1 млн пляшок вина на місяць, а потім зрозуміли, що нам потрібні свої виноградники", — розповідає Гутман.

 

 Невдовзі шато планує відкрити для туристів інтерактивний музей виноградарства і виноробства закарпатського регіону.

 

 

09 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів