В Ужгороді відкрили першу на Закарпатті школу дебатів

В Ужгороді відкрили першу на Закарпатті школу дебатів
Офіційне відкриття школи дебатів відбулося в ректораті нашого вишу. Підтримати активну молодь приїхав, зокрема, суддя Конституційного Суду України, професор УжНУ Василь Лемак.

 

Організатор проекту Uzhorod Debate School – Денис Цап – голова наукового товариства факультету міжнародних економічних відносин. Хлопець зазначив, що дебати об’єднують прогресивну молодь, а також розповів, як виникла ідея створити відповідну школу на базі альма-матер: «Історично склалося так, що дебатні осередки діяли в найпотужніших університетах України. Дебатерами, зазвичай, стають розумні люди з активною позицією. Це хороше комюніті, до якого намагаємось долучитися й ми. Наше наукове товариство взяло участь у Всеукраїнській дебатній школі та згодом – у Західноукраїнській дебатній лізі (тут обмінювалися думками спікери з потужним дебатерським досвідом). Тож на одній із нарад СНТ вирішили й у нас реалізувати цікаву ідею. До слова, ключова особливість дебатів британського парламентського формату така: учасник не знає, про що йому доведеться говорити. Це може бути економіка, філософія, юриспруденція чи інша тема. Тобі дають резолюцію та 15 хвилин на підготовку спічу тривалістю 5 хвилин. Виступ повинен бути чітко аргументованим, аби сторона, яка слухає, погодилася із запропонованою позицією й повірила в її слушність».

Микола Палінчак та Василь Лемак

На урочистому відкритті був і декан факультету МЕВ Микола Палінчак. Він зауважив: підрозділ працює над тим, щоб упродовж років навчання студентам надавати можливості альтернативної освіти. Дебатна школа – один із варіантів. Також очільник ФМЕВ акцентував на важливості здобування саме практичних навичок. «Іноді практика для молоді стає формальністю й не відповідає вимогам. Немає часу, фінансування… Тож цю нішу й хочемо заповнити альтернативною освітою», – зазначив М.Палінчак.

Ігор Дір

Підтримати активну молодь приїхав і суддя Конституційного Суду України, професор УжНУ Василь Лемак. Фахівець запевнив: «Дебати важливі для студентів, адже вони живуть в умовах демократії, а остання передбачає вільну дискусію в суспільстві. Де немає дискусії – немає розвитку». У дебатах, за словами В.Лемака, найважливішим є вміння слухати інших.

Виступає Дарина Гацош

До студентів звернувся й Ігор Дір – доцент кафедри міжнародної політики факультету міжнародних економічних відносин, посол України в Швейцарії. Розповів молоді про свій шлях як дипломата, зокрема про участь у різних дискусіях. І додав: «Бажаю не просто провести в стінах УжНУ суботу як вихідний день, а скористатися можливістю й здобути нові знання та навички».

Студентка зі «Львівської політехніки» Дарина Гацош розповідала ужнівцям, що таке дебати та повідомила про основні нюанси, які слід ураховувати під час публічного обміну думками. Також ознайомила з британським парламентським дебатним форматом, де є дві сторони – уряд та опозиція.

Показовий раунд

Показовий раунд

Під час реєстрації на участь у школі дебатів

Відтак учасники школи дебатів перейшли до наступних етапів. Один із них – показовий раунд ігор. Одна команда наводила аргументи, чому Україні не слід брати курс на євроінтеграцію, а опозиціонери, зрозуміло, повинні були переконати в протилежному.

Узагалі на участь у школі дебатів зареєструвалися студенти різних факультетів. За словами організаторів проекту, це медичний, юридичний, математичний, хімічний, біологічний, фізичний, філологічний, історії та міжнародних відносин і факультет МЕВ.

Уже невдовзі в УжНУ створять дебатний клуб, який стане осередком Федерації дебатів України.

Мирослава Гараздій

Медіацентр УжНУ

 

11 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів