Закарпатська ДФС: бажаєте стати підприємцем? – як правильно зареєструвати ФОП

Закарпатська ДФС: бажаєте стати підприємцем? – як правильно зареєструвати ФОП
Для того, аби розпочати власний бізнес, потрібно не лише мати ідеї й можливості для її реалізації, потрібно все організувати у юридичній площині. Реєстрація ФОП (ПП) – одна з найпростіших способів організувати бізнес в Україні.

 

Для реєстрації ФОП (ПП) потрібні такі документи: паспорт громадянина України та ідентифікаційний код платника податків. Якщо замість Вас реєстрацію здійснює представник – потрібно нотаріально завірену довіреність.

Відтак потрібно визначити види діяльності, тобто КВЕД. Перелік КВЕДів, або видів економічної діяльності, затверджений Державною фіскальною службою України. Крім того, потрібно визначитися із системою оподаткування, на котрій буде перебувати підприємець – спрощеній або загальній.

Обравши спрощену систему оподаткування, можна обрати 4 групи оподаткування. Перша, друга, третя групи можуть бути обрані будь-яким ФОП. Четверта група оподаткування передбачена лише для сільськогосподарських підприємств.

Щодо ставок податку, то Податковий кодекс України у 2018 році визначає наступні:

- для першої групи оподаткування встановлена ставка у межах до 10% від прожиткового мінімуму;

- для другої групи оподаткування ставка встановлена у межах до 20% від мінімальної заробітної плати;

- третя група – єдина група, котра може працювати з юридичними особами. Для цієї групи встановлена ставка у розмірі 3%, якщо Ви будете платником ПДВ, та у розмірі 5%, якщо Ви не будете платником ПДВ.

Звітним періодом для першої, другої та четвертої груп платників єдиного податку є календарний рік. Для третьої групи спрощеної системи –квартал.

Після обрання системи оподаткування та КВЕДів можна подавати заяву про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця, яка затверджена Міністерством юстиції України і є Формою 10. Заяву можна заповнити як на комп’ютері, заповнюючи клітинки, так і роздрукувавши вручну.

Заповнену заяву про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця та документи, що до неї додаються, можна подати у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Після подання заяви реєстратор вносить відомості про Вас у Єдиний державний реєстр підприємств, установ та організацій (ЄДРПОУ) та автоматично повідомляє про Вашу реєстрацію органи ДФС, статистику та Пенсійний фонд. Ви автоматично будете перебувати на загальній системі оподаткування.

Разом із реєстрацією, або протягом 10-ти днів після реєстрації можна подати заяву про реєстрацію платником спрощеної системи оподаткування, а також завести книгу обліку доходів.

Варто взяти до уваги, що Ви можете почати здійснювати підприємницьку діяльність з моменту внесення відомостей у державний реєстр. Податкові зобов’язання починають нараховуватися з дня внесення відомостей в реєстр про те, що Ви здійснюєте підприємницьку діяльність.

ДФС у Закарпатській області

 

12 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів