До уваги ужгородців: опубліковано ТОП-10 мальовничих куточків улюбленого міста!

До уваги ужгородців: опубліковано ТОП-10 мальовничих куточків улюбленого міста!
А Ви вже побували на кожній із запропонованих локацій?

 

Інформацію опубліковано на сайті "Україна - це ми!" https://we.org.ua/.

Ужгородський замок - історичне серце міста, навколо якого століттями вирувало життя. Він був збудований на межі X і XI століття на угорських етнічних землях. Зараз для туристів він цікавий легендами про привидів, Закарпатським краєзнавчим музеєм, гарним рестораном та дегустаціями вин.

Горянська ротонда св. Анни належить до числа найстаріших архітектурних пам’яток України. Вік цієї споруди досі викликає питання та сумніви. Горянська церва Св. Анни являє собою шестикутну будову, що має шість ніш, троє вікон.  Нині ротонда передана Мукачівській греко-католицькій єпархії. Тут проводяться регулярні католицькі богослужіння.

Хресто-воздвиженський кафедральний собор – найголовніший діючий християнський собор міста. У 1646 році завершилося його спорудження, він був збудований як єзуїтський монастир. А кошти на будівництво видав міський голова граф Янош Другет. У 1779 році монастир було перебудовано за східним релігійним обрядом. Поруч споруджено єпископську резиденцію та єзуїтську колегію. У 1991 році собор повернуто греко-католицькій релігійній громаді.

Закарпатський музей народної архітектури і побуту. Експозиція скансену нараховує 12 хат, гражду, водяний млин, кузню, корчму, каплицю, ступу-сукновальню, школу, церкву, дзвіницю, загалом – більше 14 тис. експонатів. Відвідувачі можуть побачити типові житла закарпатців-долинян та горян, тут також представлені типова народна угорська та румунська архітектура.

Ужгородська синагога належить общині іудеїв-ортодоксів. Вона була відкрита 1904 року. Архітектурний ансамбль синагоги поєднав романтичний, візантійський та мавританський стилі. У 1944 р. єврейської громади в Ужгороді майже не залишилось. Тож в приміщенні синагоги була відкрита філармонія, а єврейська символіка стерта зі стін. У 1974 році до філармонії добудували ще один корпус.

Сакура в квітністворює справжнє свято. Це дерево росте лише в Японії, декількох штатах США та в Закарпатті. Щороку, щоб подивитись на це, приїжджають тисячі туристів. Найпишніше цвітіння на алеї вздовж річки Уж, на Православній та Київській набережній. Проте краса ця нетривала – 2 – 3 тижні. 

Липова алея має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення. Розташована вона на набережній річки Уж, займає площу 1 га, протяжність – 2,2 км. Славетна тим, що найдовша в Європі. Липи посаджені 1928 року чеськими ботаніками.

Ужгородський ботанічний сад був створений незадовго після включення Закарпаття до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки, 28 листопада 1945 р. До цього тут знаходились два фруктові й горіхові сади, де росли горіхи, яблуні, груші, алича, ожина та ін. Ботанічний сад розташувався на трьох терасах. Загалом тут росте 3 900 видів рослин, і 1 100 тепличних екземплярів.

Ужгородський пішохідний міст – улюблене місце для прогулянок місцевих жителів та приїжджих туристів. Така вже склалась традиція, що майже в кожному місті є свій міст бажань, де думають про найдорожче, де зустрічаються закохані, вішають замки для того, щоб завжди бути разом.На ньому вішають замки закохані, що символізує незламну вічну любов.

Радванський кар’єр – давнє геологічне утворення в нині затопленому Радванському кар’єрі на східній околиці міста. Цей вулканічний купол утворився більше 6 млн. років тому. Базальтові стовпи нависають над озером, створюючи чудовий краєвид. На цьому блакитному озері люблять відпочивати туристи та ужгородці.

 

13 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів