З підприємствами, які не розпочали задекларовані на Закарпатті інвестиційні проекти, буде розірвано договори

Про роботу Ужгородської райдержадміністрації щодо залучення інвестицій в розвиток підприємств спеціальної економічної зони та створення додаткових робочих місць в районі йшлося минулої суботи під час виїзного засідання колегії обласної державної адміністрації.

 

Станом на 1 жовтня поточного року із 20 суб’єктів СЕЗ “Закарпаття” 15 реалізують свої інвестиційні проекти в Ужгородському районі. Сума інвестицій становить майже 182 мільйони доларів США. Щоправда, із цих п’ятнадцяти проектів фактично розпочато реалізацію одинадцяти. Інвестування ще трьох підприємств, а саме ЗАТ “Єврокар”, ТОВ “Ядзакі – Україна” та ТОВ “Завод “Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед”, закінчено. А всього на сьогодні в області з прямими іноземними інвестиціями функціонує 646 підприємств.
За 9 місяців поточного року надходження до бюджетів усіх рівнів від підприємств СЕЗ, що включені до основного кола, становлять 57,8 млн. грн., або 50,8% від усіх надходжень району.
Як зазначив начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму облдержадміністрації Ернест Нусер, на роботу інвестиційних підприємств негативно вплинув мораторій на СЕЗ та ТПР. Внесення близько 129 поправок у податкове законодавство України робить вкрай складним відтворення функціонування СЕЗ “Закарпаття” у тому вигляді, у якому воно здійснювалось до прийняття поправок до Державного бюджету України на 2005 рік.
Незважаючи на це, на 1 жовтня, за словами голови Ужгородської РДА Анатолія Колібаби, в районі створено 1845 робочих місць. Однак йшлося і про те, що нові робочі місця створюються без достатнього урахування реальної ситуації на загальному ринку праці району. Використовуючи фактори привабливої територіальної розташованості Ужгородщини, її розвинутої інфраструктури, інвестори відкривають та розширюють переважно підприємства з виробництва трудомісткої продукції, що не вимагає застосування високоінтелектуального потенціалу. Створення більшості підприємств, які працюють на давальницькій сировині в галузі промисловості, спричинило переорієнтацію потреб ринку праці на робітничі низькокваліфіковані професії.
За підсумками засідання колегії ОДА підготовано низку доручень. Зокрема, йдеться про необхідність активізувати роботу з підприємствами, що не виконують умов договорів, а у разі неможливості досягнення ними задекларованих параметрів розвитку, організувати роботу з коригування бізнес-планів із внесенням змін до укладених договорів. Крім того, вирішено, що необхідно ініціювати розірвання договорів з підприємствами, які не розпочали реалізацію інвестиційних проектів. Члени колегії дійшли згоди, що варто розширити сферу прикладання праці за рахунок створення нових робочих місць у сільському господарстві шляхом організації нових селянських фермерських господарств, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції, агросервісних організацій тощо, повідомили з прес-служби ОДА.

 

21 листопада 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів