«Музичний фольклор ромів Закарпаття» – в Ужгороді презентували унікальну книгу

«Музичний фольклор ромів Закарпаття» – в Ужгороді презентували унікальну книгу
У вівторок, 20 листопада, у прес-центрі Закарпатської ОДА презентували книгу «Музичний фольклор ромів Закарпаття». Про видання розповіли його творці – автори Вільгельм Пап та Едуард Пап та упорядники Євгенія Навроцька, Аладар Пап, Петро Габрин.

 

Презентація почалася з музики – зі звучання чарівного саксофону в руках представника відомої династії ромських музикантів Едуарда Папа.

– Роми, про яких йдеться у цій книзі, захотіли показати той величезний внесок ромської громади не лише у мистецтво цієї етнічної спільноти, але й усього Закарпаття, – підкреслила Євгенія Навроцька. – Загалом роми є носіями музичного фольклору багатьох національностей.

Книга має виправити несправедливість щодо замовчування ролі ромської інтелігенції, зокрема закарпатської, у мистецькому житті кількох поколінь.

– Наприклад, про ромську народну пісню «Андро вердан друкос нане», яка стала відомою завдяки культовому фільму «Табір іде в небо», ніхто не згадував, що вона походить із Закарпаття, – розповів Віллі Пап. – У цьому творі збережено діалект наших ромів. Ми всі пам’ятаємо ті часи, коли ромські колективи і вокалістів радо запрошували виступати на кращі концертні майданчики багатьох країн, і зараз важливо не лише нагадати про це, але й відродити славетні традиції.

У книзі зібрані унікальні архівні фото і документи про історію відомих ромських музичних династій Закарпаття, які своєю творчістю прославляли наш край. 

– Радий, що династія Пап, завдяки якій зазнає подальшого розвитку ромська культура, працює на Закарпатті, – зазначив Аладар Пап. – Видання цієї книги – це велика справа, яку, у першу чергу, оцінять майбутні покоління. Якби 900 років тому, коли роми залишили Індію, наші предки думали про збереження культурного надбання, зараз би ніхто не думав над тим, хто ми і звідки. Тепер же ми надолужуємо втрачене і залишаємо нащадкам у спадок книгу про відомих ромів і нашу мистецьку спадщину.

Науково-популярне видання вперше зібрало матеріали про багату ромську музичну культуру нашого краю за останні сто років. У розділах книги описані традиції і музичні інструменти, міститься інформація про ромську школу і династії музикантів, народні пісні і джазову музику… Окремим розділом опубліковані 32 народні ромські пісні, які й досі виконують колективи та співаки. Загалом ромські фольклорні твори разом із нотами були зібрані й опубліковані вперше.

– Презентація цієї книги не відбулася б без підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та сприяння Закарпатської обласної державної адміністрації. Ми щиро вдячні за спільне розуміння важливості цієї справи, яка, у тому числі, має побороти і певні стереотипи, які склалися у суспільстві щодо ромського населення, – наголосив Вільгельм Пап.

Прес-центр Закарпатської ОДА

 

20 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. людміла 2019-02-20 / 23:01:30

    молодець супер