Закарпатцям на замітку: опублікували список прав громадян, які будуть обмежені зі введенням військового стану

Закарпатцям на замітку: опублікували список прав громадян, які будуть обмежені зі введенням військового стану
Верховна Рада України ось-ось має розпочати позачергове засідання, а до того маємо список прав громадян, які можуть бути обмежені. Проте зауважимо: ВР може включати чи виключати окремі пункти.

 

Згідно з проектом указу президента, воєнний стан пропонується ввести на території всієї країни з 26 листопада 2018 року до 26 січня 2019 року з правом тимчасового обмеження конституційних прав і свобод громадянина, передбачених статтями 30-34, 38, 39, 41-44 і 53 Конституції України.

Указом президента України про введення в Україні воєнного стану обмежуються права громадян, передбачені наступними статтями Конституції України:

Стаття 30. Кожному гарантується недоторканність житла.

Стаття 31. Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції.

Стаття 32. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Стаття 34. Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Стаття 38. Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Стаття 39. Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Стаття 41. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Стаття 42. Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Стаття 43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Стаття 44. Ті, хто працює, мають право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів.

Стаття 53. Кожен має право на освіту.

В період дії воєнного стану, введеного указом, часткова мобілізація оголошується президентом у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці та обороні України. Закон негайно оголошується через засоби масової інформації та набирає чинності з дня його опублікування.

Джерело: УНІАН

 

26 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів